Ciasto na pizzę, cienki spód – przepis podstawowy. Ten przepis może posłużyć nie tylko jako spód pod pizzę, ale również jako baza do różnych drożdżowych, wytrawnych zawijasów. Możliwości wykorzystania tego przepisu opiszę w kolejnym wpisie.
Ciasto na pizzę, taką na cienkim spodzie, właściwie ten przepis to idealne proporcje, które za każdym razem się sprawdzają. Spód do pizzy wychodzi delikatny, z chrupiącymi rogami. Zawsze przed wstawieniem pizzy do piekarnika smaruję gołe brzegi oliwą z oliwek (może być smakową np. czosnkowa).
Pizzę na cienkim spodzie piekę w bardzo wysokiej temperaturze około 220 -230 stopni (góra dół), przy czym wstawiam pizzę bliżej dolnej grzałki, na około 15-20 minut (zależnie od ilości dodatków). Jeżeli posiadacie kamień do pieczenia, to jest to świetne rozwiązanie – korzystajcie z niego przy każdym pieczeniu pizzy.
Wszystkiego smacznego❣️
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.
Input your search keywords and press Enter.