🐟🐟🐟
Przepyszne kotleciki z pieczonego łososia to świetny pomysł na podanie pozostałej z pieczenia ryby. Pełnowartościowe, aromatyczne kotleciki zaskarbią przychylność niejednego wybrednego jegomościa. Konsystencja jest iście aksamitna. Smak, dzięki znakomicie dobranym dodatkom, zbalansowany. Zdecydowanie nie są mdłe, jak to czasem bywa z kotlecikami rybnymi.
Ten przepis bardzo polecam wszystkim mamom, które dwoją się i troją aby urozmaicić serwowane swoim dzieciom rybnych potraw. Bo przecież ile razy można jeść smażone, gotowane na parze lub pieczone kawałki ryb?
Dodatkowo kotleciki z pieczonego łososia fajnie sprawdzają się przy rozszerzaniu diety sposobem BLW. Kotleciki idealnie trzymają się w małych rączkach.
Polecam!
Smacznego❣️
Składniki na kotleciki z łososia pieczonego
250 - 300g upieczonego wcześniej łososia, 2/3 szklanki kaszy jaglanej (ugotować wcześniej do miękkości z odrobiną soli) - przestudzić, garść świeżej natki pietruszki - drobno posiekać, por (tylko biała część) - zeszklić wcześniej na łyżce masła - przestudzić, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę, 6 pomidorków suszonych, 1 duże jajo kurze (lub 5 przepiórczych), sól, pieprz ziołowy (lub cytrynowy), olej do smażenia.
Przepis na kotleciki z łososia pieczonego
Składniki poza jajkami (łącznie z przyprawami) przekładamy do malaksera. 📌 Miksujemy do powstania kremowej masy na kotleciki. 📌 Próbujemy czy smak się zgadza (nie za mało/dużo soli czy pieprzu).📌 Po ostatecznym wyrównaniu smaku, dodajemy jajka. 📌W między czasie rozgrzewamy olej na dużej patelni. Warto przygotować talerz rozesłany ręcznikiem papierowym - do odsączenia placków po usmażeniu. 📌 Kotleciki smażymy na złoto. Smacznego! ❣️