Nadejście lata kojarzy się zawsze z bogactwem kolorów na talerzu. Gra w zielone! Zielone szparagi wciąż jeszcze są dostępne na targowiskach. Śpieszmy się. Ten sos warto wypróbować jeszcze tego sezonu. Spróbujcie. Jest pysznie!

Sos szparagowy. Zielony smak lata.

Ten sos najlepiej smakuje z makaronem Bavette, Farfalle lub Fusilli. Najlepszy jest od razu po przygotowaniu, ale również doskonale sprawdza się w opcji pudełkowej na wynos do pracy następnego dnia. Nie do przejedzenia! Smacznego!

Składniki na sos szparagowy

zielone szparagi (dwa pęczki); brzuszki łososia (2 szt.); cebula (3 szt.); czosnek (2 ząbki); serek mascarpone (250g); masło (1 łyżka); gałka muszkatołowa; sól; pieprz; twardy ser grana padano

Przepis na sos szparagowy

Wszystkie składniki najlepiej mieć w zasięgu dłoni. 📌 Rozgrzewany dwie łyżki oleju na patelni. Szklimy delikatnie, pokrojoną w kostkę cebulę.📌 Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusimy przez chwilę na bardzo małym ogniu, aby czosnek uwolnił swój aromat.📌 Dodajemy łyżkę masła.📌 Szparagi myjemy, i każdą kroimy na około 4 części. Pamiętajmy, że twarda dolna część szparag powinna zostać usunięta. 📌 Szparagi dodajemy na patelnię. Wszystko mieszamy. Gotujemy aż nasze szparagi zaczną mięknąć.📌 Wędzone brzuszki łososia delikatnie szarpiemy. Dodajemy na patelnię. Delikatnie mieszamy.📌 Dodajemy mascarpone. Na bardzo małym ogniu wszystko ze sobą łączymy.📌 Doprawiamy do smaku solą (ale uważajmy wędzone ryby bywają słone), pieprzem, gałką muszkatołową.📌 Trzymamy jeszcze jakieś 10/15 minut na bardzo lekkim gazie.📌 Wyłączamy. Tarkujemy twardy ser do smaku.📌 Smacznego! ❣️

Smacznego!

Moje przepisy na inne obiadowe propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!