Placki ziemniaczane to nasze dobro narodowe. Jedni uwielbiają bez niczego, inni wolą ze śmietaną. Są tacy co kombinują ze śmietaną i cukrem. A placek węgierski polany gulaszem? To przecież też placek ziemniaczany, tylko duuuuży…. Najlepszy przepis podstawowy na placki ziemniaczane – grubo ścierane. Smacznego.
Placki ziemniaczane
Składniki
Przepis
Ciasto
-
Ziemniaki, 1 kg
(sprawdź poniżej, które są najlepsze i dlaczego) -
Jajka
duże 1 szt / średnie 2 szt - Mąka, 3 czubate łyżki
- Cebula, 1 szt
- Sól, 1 łyżeczka
- Pieprz, 1 łyżeczka
- Olej do smażenia
Dodatki najbardziej popularne
- Kwaśna śmietana
- Cukier
Inne
- Gulasz mięsny
- SOS grzybowy
- Z zasmażaną kapustą
- Z łososiem wędzonym i prażonymi pestkami dyni
- Ziemniaki obieramy.
- Tarkujemy na grubych okach (używam malaksera).
- Odciskamy (do tej czynności najlepiej sprawdzają się nieużywane pieluszki muślinowe, można też użyć drobnego sita).
- Również na grubych okach, tarkujemy obraną cebulę.
- Mieszamy ziemniaki i cebulę.
- Dodajemy jajka i mieszamy aż składniki się połączą.
- Dodajemy mąkę również mieszamy do tej pory aż nie będzie mącznych grudek.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy olej na patelni.
- Smażymy na piękny bursztynowy kolor z obu stron.
- Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placki ziemniaczane: krok po kroku
Z jakich ziemniaków wychodzą najlepsze placki?
Na placki wybierajmy ziemniaki
typu B, z takich gatunków jak:
- Irga,
- Flaming,
- Orlik,
- Sante
typu C, z takich gatunków jak:
- Bryza,
- Gracja,
- Ibis,
- Tajfun,
- Gustaw
Te gatunki ziemniaków są bogate w skrobię i wychodzą z nich najlepsze placki ziemniaczane!
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.
Może również Ciebie zainteresują inne moje przepisy:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.