Placki ziemniaczane to nasze dobro narodowe. Jedni uwielbiają bez niczego, inni wolą ze śmietaną. Są tacy co kombinują ze śmietaną i cukrem. A placek węgierski polany gulaszem? To przecież też placek ziemniaczany, tylko duuuuży…. Najlepszy przepis podstawowy na placki ziemniaczane – grubo ścierane. Smacznego.

Placki ziemniaczane

Składniki

Przepis

Ciasto
Dodatki najbardziej popularne
Inne
  1. Ziemniaki obieramy. 
  2. Tarkujemy na grubych okach (używam malaksera). 
  3. Odciskamy (do tej czynności najlepiej sprawdzają się nieużywane pieluszki muślinowe, można też użyć drobnego sita).
  4. Również na grubych okach, tarkujemy obraną cebulę.
  5. Mieszamy ziemniaki i cebulę.
  6. Dodajemy jajka i mieszamy aż składniki się połączą. 
  7. Dodajemy mąkę również mieszamy do tej pory aż nie będzie mącznych grudek.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Rozgrzewamy olej na patelni.
  10. Smażymy na piękny bursztynowy kolor z obu stron.
  11. Przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki ziemniaczane: krok po kroku

Z jakich ziemniaków wychodzą najlepsze placki?

Na placki wybierajmy ziemniaki

typu B, z takich gatunków jak:

  • Irga,
  • Flaming,
  • Orlik,
  • Sante 

typu C, z takich gatunków jak:

  • Bryza,
  • Gracja,
  • Ibis,
  • Tajfun,
  • Gustaw

Te gatunki ziemniaków są  bogate w skrobię i wychodzą z nich najlepsze placki ziemniaczane!

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.