Muffinki z jabłkami (bez jajek) to świetny sposób na całkiem zdrową przekąskę.
Muffinki z jabłkami (bez jajek) to idealny przpies dla małych alergików. Świetny pomysł na przemycenie jabłek w całkiem zdrowej oprawie. A co najważniejsze – mega pysznej. Pomimo braku jajek są turbo puszyste, a dzięki jabłkom ich aromat przyciągnie każdego łasucha z najodleglejszego pokoju. A smakują NAJLEPIEJ wtedy, kiedy małe rączki naszych dzieci pomagają przy pieczeniu. Przepis zyskuje na smaku x 1000n. Smacznego!
Składniki na muffinki (ok. 12 szt)
2 jabłka; 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 szklanki mąki 3/4 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka mleka owsianego 1/4 szklanki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego lub z mango 1 łyżka brązowego cukru do posypania garść płatków migdałowych do posypania
Przepis na muffinki
Jabłka ze skórką ścieramy na grubej tarce, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem. 📌 Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sodę, sól, mieszamy. 📌 Robimy wgłębienie w mące, wlewamy w nie mleko owsiane, olej kokosowy (należy wcześniej roztopić), ocet, delikatnie i krótko mieszamy łyżką łącząc składniki. 📌 Dodajemy starte jabłka i znów mieszamy. Wykładamy masę do papilotek w formie na muffiny, posypujemy migdałami i brązowym cukrem. 📌 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 25 minut. 📌 Studzimy na kratce.📌 Smacznego! ❣️
Smacznego!
Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.
Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!