Rurki z kremem wpisują się w kanon deserów karnawałowych, tuż po faworkach i pączkach. Delikatne, chrupiące, z ulubioną wersją kremu. Jest z nimi trochę roboty, ale efekt … i ten smak… Warto poświęcić chwilę. Najczęściej napełnione kremem śmietankowym. Jednak ja mam dla Was inne propozycje. Rurki z kremem truskawkowym. Rurki z kremem wegańskim na bazie kaszy jaglanej. Może brzmi dziwnie, ale smakuje wyśmienicie. Polecam zrobić dużo kruchych rurek i popróbować różnych kremowych wariacji. Będziecie zaskoczeni. Smacznego❣️

Składniki na kruche rurki

500 g mąki pszennej; 250 g masła, zimnego, pokrojonego w drobne kawałeczki; 250 g kwaśnej śmietany 18%; mała szczypta soli;

Przepis na kruche rurki

Ciasto bardzo sprawnie zagniatamy, do uzyskania jednolitej kuli ciasta (można zmiksować w malakserze). 📌 Chłodzimy w lodówce, owinięte w folię, przez minimum 60 minut.📌 Wyjmujemy z lodówki, odkrajamy 1/3 a następnie podsypując lekko mąką, bardzo cieniutko wałkujemy, na grubość ok 1 mm. kroimy w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2 cm. 📌 Foremkę do rurek smarujemy dokładnie masłem. Następnie nawijamy na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Rurki obtaczamy w cukrze lub w kolorowej posypce lub w płatkach migdałów lub w drobno posiekanych orzeszkach. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.📌 Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC (góra-dół). Gotowe rurki powinny być lekkiego bursztynowego koloru. Studzimy na metalowej kratce, nadziewamy ulubioną wersją kremu. 📌 Smacznego! ❣️

Składniki na tradycyjny krem śmietankowy

600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 czubate łyżki cukru pudru odrobina nasion naturalnej wanilii

Przepis na tradycyjny krem śmietankowy

Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy nasiona wanilii (z jednej laseczki).📌

Składniki na krem śmietankowo-truskawkowy

150 ml śmietany kremówki (36%); 2/3 szkl (cukru pudru); 3 łyżki serka mascarpone; (śmietanka i serek mascarpone powinny być schłodzone); 150ml musu ze zblednowanych truskawek

Przepis na krem truskawkowo-śmietankowy

Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, ubijamy do gładkiej, sztywnej masy. Na koniec dodajemy mus truskawkowy. 📌

Składniki na krem wegański

½ szklanki kaszy jaglanej; 3 szklanki mleka migdałowego; ½ szklanki brązowego cukru; 3 łyżki delikatnego oleju (kokosowego) sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka otarta z całej cytryny szczypta soli morskiej

Przepis na krem wegański

Do garnuszka wsypujemy kaszę, cukier, olej, skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę soli, wszystko zalewamy mlekiem migdałowym. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (od spodu).📌 Kiedy kasza wchłonie zdecydowaną większość mleka i będzie bardzo miękka (totalnie rozgotowana), zdejmujemy ją z ognia i miksujemy ręcznym blenderem na gęsty budyń (do momentu kiedy nie będziemy czuć grudek). 📌Rurki napełniamy wystudzoną masą. 📌***na bazie tego przepisu możemy stworzyć wegański krem czekoladowy, wystarczy dodatki cytrynowe (skórkę i sok) zastąpić dwoma łyżeczkami dobrego kakao.

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam.

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.