Racuchy na kefirze. Były już drożdżowe i na maślance. Teraz przyszedł czas na kefir.

Czym różni się ta wersja?

Chrupiącą skórką i bardzo delikatne wnętrze. Tym razem nie musimy od razu decydować, czy śniadanie będzie na słodko. Ta wersja racuchów jest idealna dla niezdecydowanych. Genialnie smakują ze słodkim dżemem truskawkowym🍓, ale niczym nie ryzykujecie przygotowując do nich twarożek z rzodkiewką czy starty parmezan🧀.

Swoją drogą, kiedy otartym parmezanem sypniecie jeszcze na ciepłe racuszki … roztopi się. To połączenie, choć mało popularne, jest przepyszne.

Tradycjonaliści i wielbiciele cukru pudru też nie będą zawiedzeni.

Po prostu – Jest Pysznie! Racuchy na kefirze. 

Wszystkiego smacznego❣️

Racuchy na kefirze

Składniki

Przepis

Ciasto na racuchy
Dodatki słodkie
Dodatki wytrawne
  1.  Przygotowania: Kefir i jajka powinny być w domowej temperaturze. Jajka – oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy kefir. Mieszamy mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.
  3. Do ubitej piany, powoli dodajemy żółtka. Po każdym jednym żółtku – ubijamy pianę.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni – około 0,5 cm. 
  5. Masę jajeczną łączymy delikatnie szpatułką z masą mączno-kefirową.
  6. Nakładamy placki na rozgrzany olej, zachowując delikatny odstęp. Racuszki delikatnie wyrastają.
  7. Smażymy na bursztynowy kolor.
  8. Usmażone racuchy zdejmujemy na ręcznik papierowy, po to by wchłoną nadmiar tłuszczu.
  9. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Racuchy na kefirze: krok po kroku

Talkables_racuchy na kefirze_8
Talkables_racuchy na kefirze_9
Talkables_racuchy na kefirze_13

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.