Składniki na spód Brownie
200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 70% 150 g mlecznej czekolady 1,5 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do ciast (mieszanka: cynamon+gałka muszkatołowa+goździki+kardamon+gwiazdka anyżu) 3 duże jajka (12 jaj przepiórczych) 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g drobnego cukru do wypieków 120 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem piernikowy
350 ml śmietany kremówki 36% (prosto z lodówki) 150 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (ewentualnie można dodać zamiast przyprawy piernikowej: wanilii - nasiona z jednej laseczki - wtedy Brownie będzie bardziej delikatne - mniej korzenne) 3 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową
70g czekolady mlecznej, posiekanej 30g deserowej czekolady, posiekanej 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przepis na spód Brownie
Wszystkie składniki na Brownie powinny być w temperaturze pokojowej. (Najlepiej wystawić produkty z lodówki na około 3 godziny przed planowanym pieczeniem). W garnuszku roztapiamy masło - nie doprowadzając do wrzenia czy pienienia się masła. Do gorącego dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepujemy jajka rózgą kuchenną (lub mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy ekstrakt z wanilii, cukier, mieszamy. Dodajemy jeszcze ciepły sos czekoladowy. Mieszamy rózgą kuchenną, do jednolitego połączenia się wszystkich składników. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do ciast. Znowu delikatnie mieszamy tylko aby składniki się połączyły. Masę czekoladową przelewamy do formy o wymiarach 21 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 ºC przez około 25 – 35 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Po wyjęciu z piekarnika - studzimy.
Przepis na krem do Brownie
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do otrzymania sztywnego kremu. Pilnujemy, aby nie "przekręcić" kremu. Zbyt długie miksowanie prowadzi do powstawania grudek.
Przepis na polewę czekoladową do Brownie
Kremówkę przelewamy do rondelka , podgrzewamy prawie do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy całą czekoladę. Następnie odstawiamy na 2 - 3 minuty. Po tym czasie dokładnie mieszamy. Czekamy aż zacznie lekko gęstnieć.
Składamy wszystkie części Brownie
Na schłodzony spód brownie wykładamy krem (w wersji korzennej/piernikowej lub waniliowej), wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce (najlepiej przez całą noc). Polewamy tężejącą polewą czekoladową.
Dekorujemy stosownie do okazji. 🤩
Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki np. 30 – 40 minut wcześniej i podajemy (Brownie twardnieje w lodówce. Jest w nim duża zawartość czekolady i masła.)
Przepis inspirowany: Korzenne Brownie z MojeWypieki.com.
Zapraszam do moich pozostałych PRZEPISÓW na SŁODKOŚCI.
Wszystkiego SMACZNEGO 😉❣️
3 comments