Smarowidła kanapkowe, dzięki nim kanapki już nigdy nie będą nudne. Są nie tylko świetnym dodatkiem do tradycyjnych kanapek, ale znakomicie sprawdzają się jako dipy do przekąsek (paluszków, grissini, wafli kukurydzianych, nachosów (totoposów). tortilli itd.) Różnego rodzaju smarowidła kanapkowe mogą nam również posłużyć jako sos do wrapów, do tego ulubione warzywa i przekąska lub drugie śniadanie do szkoły czy pracy – gotowe. Zaletą past jest również to, że przygotowanie ich jest i łatwe i szybkie. Dodatkowo daje to nam sporą przewagę w codziennej porannej, rutynie. 

Wszystkiego smacznego!

Przepisy na najlepsze smarowidła kanapkowe

Składniki
Pasta Jajeczna

Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone, kroimy w drobną kostkę (nie polecam korzystać z malaksera). Dodajemy serek, musztardę, majonez, przyprawy i szczypiorek. Dokładnie mieszamy

pasta jajeczna - talkables-20
Składniki
Pasta z tuńczyka

Tuńczyka dokładnie rozdrabniamy widelcem razem z olejem. W misce łączymy rozdrobnionego tuńczyka, serek, majonez, szczypiorek oraz ogórki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Bardzo dokładnie wszystko mieszamy.

smarowidła kanapkowe pasta z tuńczyka - talkables-4
Składniki
Ekspresowa pasta z makreli

Makrelę (lub inną wędzoną rybę) rozdrabniamy widelcem. W misce łączymy rozdrobnioną makrelę, śmietanę oraz zioła. Dodajemy pokrojone (raczej drobno, ale nie siekać) morele oraz orzechy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przy wędzonej rybie z solą należy uważać. Bardzo dokładnie wszystko mieszamy.

ekspresowa pasta z makreli
Składniki
Pasta z wędzonej ryby i sosem pomidorowym

Makrelę (lub inną wędzoną rybę) rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.

 

 

*Można użyć ulubionej konserwy rybnej. Też świetnie smakuje.

*Zamiast sosu pomidorowego – można spokojnie użyć delikatnego ketchupu

pasta rybna - talkables-5
Składniki
Pasta z wędzonej ryby

Makrelę (lub inną wędzoną rybę) rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.

*Można dodać chrzan dla podbicia smaku.

pasta rybna
Składniki
Guacamole (pasta z Awokado)

Awokado rozgniatamy widelcem. Wlewamy sok z limonki i bardzo dokładnie mieszamy. Z pomidora wyjmujemy pestki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy drobno i przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dokładnie mieszamy. Na koniec drobno siekamy kolendrę i delikatnie należy połączyć ją z pozostałymi składnikami.

*Można dodać ostrej papryczki chilli, z dedykacją dla fanów gorących klimatów. 😉

guacamole - talkables
Składniki
Pasta a'la greckie tzatzyki

Najlepiej zacząć od starkowania ogórka, na dużych oczkach. Delikatni solimy i odstawiamy na chwilę aż puści sok. W misce mieszamy jogurt z oliwkami, dodajemy starty, odsączony ogórek i doprawiamy przyprawami. Pasta idealnie pasuje do wędzonego, delikatnego łososia. Dla wzbogacenia smaku można dodać kapary.

pasta a'la tzatzyki - 2

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Zdjęcie: