Rosół azjatycki to nic innego jak eksplozja smaku w jednym łyku. Mamy tu nieznacznie wyczuwalny smak wędzonego tofu, łagodne kimchi, aromatyczną nutę liści kaffiru, i torpedę w postaci ostrej papryczki. Przepis idealny na zimową rozgrzewkę.
Rosół azjatycki.
Składniki
Przepis
Porcja na 4 osoby
-
Wędzone tofu
- 1 opakowanie - Mąka ziemniaczana - 3 czubate łyżki
- Sos sojowy jasny - 3 łyżki
-
Miód (gryczany)
1 czubata łyżka - Czosnek - 1 ząbek
-
Ostra papryczka
- 1 mała sztuka - Liście limonki Kaffir - 2
- Bulion ulubiony - 2 litry
- Pasta MISO
- Olej do smażenia - dwie łyżki
- Sezam - 1 łyżeczka
Podanie
- Kimchi
- Kiełki fasoli Mung
-
Makaron Mie pszenny
250 g
(gotujemy według przepisu)
- Tofu kroimy w kostkę.
- Przekładamy do osobnego naczynia z mąką ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy. Odstawiamy na bok.
- Do małego garnuszka wlewamy odmierzony sos sojowy, dodajemy miód, czosnek, papryczkę oraz liście limonki. Na wolnym ogniu (średniej mocy) doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy moc i jeszcze chwile podgrzewamy.
- W osobnym naczyniu gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy tofu. Smażymy.
- Następnie wlewamy mieszaninę sosu sojowego (pomijając liście limonki). Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż tofu się skarmelizuje. (Uwaga – osobom wrażliwym na ostre poprawy proponuję pominąć ostrą papryczkę, aby danie było nieco mniej pikantne można zamiast papryczki wykorzystać kilka suszonych płatków chilli)
- Wsypujemy sezam i dokładnie wszystko mieszamy.
- Równolegle w osobnym naczyniu podgrzewamy ulubiony bulion (u nas wykorzystany został bulion warzywny) razem z pastą miso. W między czasie mieszamy do kompletnego jej rozpuszczenia.
- Rozstawiamy talerze. Do każdego talerza nakładamy garść kiełków fasoli, garść kimchi (tutaj wykorzystałam wersję łagodną ze względu na ostre tofu) oraz porcję makaronu. Wlewamy bulion i na wierzchu nakładamy porcję tofu.
Rosół azjatycki: krok po kroku
Rosół azjatycki – sposób podania.
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.