Rosół azjatycki to nic innego jak eksplozja smaku w jednym łyku. Mamy tu nieznacznie wyczuwalny smak wędzonego tofu, łagodne kimchi, aromatyczną nutę liści kaffiru, i torpedę w postaci ostrej papryczki. Przepis idealny na zimową rozgrzewkę.

Rosół azjatycki.

Składniki

Przepis

Porcja na 4 osoby
Podanie
  1. Tofu kroimy w kostkę.
  2. Przekładamy do osobnego naczynia z mąką ziemniaczaną i dokładnie obtaczamy. Odstawiamy na bok.
  3. Do małego garnuszka wlewamy odmierzony sos sojowy, dodajemy miód, czosnek, papryczkę oraz liście limonki. Na wolnym ogniu (średniej mocy) doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy moc i jeszcze chwile podgrzewamy.
  4. W osobnym naczyniu gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Rozgrzewamy olej na patelni i przekładamy tofu. Smażymy.
  6. Następnie wlewamy mieszaninę sosu sojowego (pomijając liście limonki). Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy aż tofu się skarmelizuje. (Uwaga – osobom wrażliwym na ostre poprawy proponuję pominąć ostrą papryczkę, aby danie było nieco mniej pikantne można zamiast papryczki wykorzystać kilka suszonych płatków chilli)
  7. Wsypujemy sezam i dokładnie wszystko mieszamy.
  8. Równolegle w osobnym naczyniu podgrzewamy ulubiony bulion (u nas wykorzystany został bulion warzywny) razem z pastą miso. W między czasie mieszamy do kompletnego jej rozpuszczenia.
  9. Rozstawiamy talerze. Do każdego talerza nakładamy garść kiełków fasoli, garść kimchi (tutaj wykorzystałam wersję łagodną ze względu na ostre tofu) oraz porcję makaronu. Wlewamy bulion i na wierzchu nakładamy porcję tofu.

Rosół azjatycki: krok po kroku

Rosół azjatycki – sposób podania.

Rosół - talkables-19
Rosół - talkables-21

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.