Mazurek czekoladowy, klasyk świątecznego stołu. Kruchy, delikatny, maślany spód, napakowany po brzegi bakaliami i aksamitna masa czekoladowa – to po prostu nie może się nie udać. Święta wielkanocne to dobra okazja by go wypróbować. 

Jest pysznie! 

Wszystkiego smacznego ❣️

A na Święta proponujemy również wypróbować nasz przepis na znakomitą babkę drożdżową w tradycyjnym wydaniu z tego przepisu 👉🏻 TUTAJ. Obłędnie pyszna!

Mazurek czekoladowy - przepis

Składniki

Przepis

Spód
Masa czekoladowa

Spód (przepis na dwa spody)

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
  2. Zimne masło ucieramy z jajkami oraz cukrem
  3. Dodajemy mąkę
  4. Zagniatamy
  5. Dobrze zagniecione ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki.
  6. Po tym czasie dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Formujemy spód na wysokość około 1,5 cm.
  7. Spód pieczemy ok. 45 minut w 160 st (grzanie góra – dół). W trakcie pieczenia sprawdzamy czy spód się zbytnio nie rumieni. Jeżeli wcześniej ciasto osiągnie delikatny, bursztynowy kolor – wyciągamy z piekarnika. Studzimy.

Masa do mazurka

  1. Masło, kakao, cukier – rozpuszczamy w garnuszku
  2. Dodajemy amaretto – dobrze mieszamy
  3. Następnie dolewamy wody i gotujemy aż masa dobrze zgęstnieje.
  4. Na koniec wsypujemy przygotowaną mieszankę bakalii do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i dobrze wszystko mieszamy.

Na wystudzony spód, przekładamy jeszcze ciepłą masę (nie gorącą) czekoladową. Podczas stygnięcie masa stężeje i zrobi się odpowiednio gęsta. 

Mazurek czekoladowy

mazurek czekoladowy - talkables -3

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.

Zapisz się do Newslettera Talkables.

Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.

Newsletter Talkables