Mazurek czekoladowy, klasyk świątecznego stołu. Kruchy, delikatny, maślany spód, napakowany po brzegi bakaliami i aksamitna masa czekoladowa – to po prostu nie może się nie udać. Święta wielkanocne to dobra okazja by go wypróbować.
Jest pysznie!
Wszystkiego smacznego ❣️
A na Święta proponujemy również wypróbować nasz przepis na znakomitą babkę drożdżową w tradycyjnym wydaniu z tego przepisu 👉🏻 TUTAJ. Obłędnie pyszna!
Mazurek czekoladowy - przepis
Składniki
Przepis
Spód
- Masło 250g
- Mąka pszenna - 2,5 szklanki (przesiana)
- Cukier puder - 100g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Jajka - 4 żółtka
Masa czekoladowa
- Masło - 250g
- Kakao (dobrej jakości) - 2 czubate łyżki
- Cukier drobny - 3/4 szklanki
- Amaretto - 50ml
- Woda - 1/2 szkl
-
Bakalie, po pół szklanki:
rodzynek,
fistaszków,
orzeszków laskowych
lub migdałów
wszystko drobno posiekać
Spód (przepis na dwa spody)
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
- Zimne masło ucieramy z jajkami oraz cukrem
- Dodajemy mąkę
- Zagniatamy
- Dobrze zagniecione ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Formujemy spód na wysokość około 1,5 cm.
- Spód pieczemy ok. 45 minut w 160 st (grzanie góra – dół). W trakcie pieczenia sprawdzamy czy spód się zbytnio nie rumieni. Jeżeli wcześniej ciasto osiągnie delikatny, bursztynowy kolor – wyciągamy z piekarnika. Studzimy.
Masa do mazurka
- Masło, kakao, cukier – rozpuszczamy w garnuszku
- Dodajemy amaretto – dobrze mieszamy
- Następnie dolewamy wody i gotujemy aż masa dobrze zgęstnieje.
- Na koniec wsypujemy przygotowaną mieszankę bakalii do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i dobrze wszystko mieszamy.
Na wystudzony spód, przekładamy jeszcze ciepłą masę (nie gorącą) czekoladową. Podczas stygnięcie masa stężeje i zrobi się odpowiednio gęsta.
Mazurek czekoladowy
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.