W Świętach zdecydowanie fajne jest to, że możemy bez wyrzutów sumienia przestać liczyć kalorie. Ten przepis to BOMBA. Połączenie najlepsze z najlepszych. Ciasteczka Brownie nadziane kremem orzechowo-piernikowym. Mamy tu pyszne mocno czekoladowe brownie z lekką nutką przyprawy piernikowej, przełożone kremem z orzeszków ziemnych z dodatkiem korzennego aromatu. Ten przepis jest dla wszystkich tych, co szukają “czegoś nowego”, trochę mniej tradycyjnego, ale utrzymanego w świątecznym kanonie smakowym. Smacznego.
Składniki na ciasteczka
150 g gorzkiej czekolady + 50 g mlecznej czekolady + 100 g dodatkowo posiekanej; 40 g masła; 2 jajka (8 jajeczek przepiórczych); 140 g drobnego cukru do wypieków; 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu; 35 g mąki pszennej; 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem orzechowo - piernikowy
300 g masła orzechowego gładkiego (niesolonego), w temperaturze pokojowej 80 g masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub cynamonu 60 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Przepis na ciasteczka
W garnuszku topimy masło. Wyłączamy palnik. Łamiemy 200 g czekolady, wrzucamy i zostawiamy na 2-3 minuty aż się rozpuści. Po tym czasie mieszamy aż uzyskamy gładki krem czekoladowy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.📌 W misie miksera umieszczamy jajka, cukier i przyprawy. Miksujemy do otrzymania puszystej masy jajecznej, która powiększy swoją objętość. 📌 Dodajemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem. 📌 Miksujemy. 📌 Wlewamy odłożony krem czekoladowy. 📌 Miksujemy aż do połączenia. 📌Dodajemy resztę posiekanej czekolady (100 g) i delikatnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowaną masę ciasteczkową odstawić na 10 minut (nie dłużej i nie krócej) by zgęstniała.📌 2 blachy do ciastek wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze rozkładamy porcje ciastek po 1 łyżce (15 ml) masy brownie, w większych odstępach. (U mnie wychodzi 3 x 3 - 9 ciastek na blachę).📌 Pieczemy w temperaturze 180ºC (góra / dół) przez około 8 - 10 minut aż ciasteczka wyrosną i popękają. 📌 Wyjmujemy z piekarnika i ściągamy z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu. 📌
Przepis na krem orzechowo - piernikowy
Masło orzechowe, masło i cukier puder, przyprawę piernikową, szczyptę soli umieszczamy w misie miksera i ubijamy do puszystości. Dodajemy kremówkę i miksujemy jeszcze przez moment. Wystudzone ciastka przekładamy sporą ilością kremu. Smacznego! ❣️
Smacznego!
Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.
Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!