Sernik na zimno na szybko
Sernik na zimno na szybko uratował już nie jedną sytuację awaryjną. Może uratować też i Twoją. To takie remedium na niezapowiedzianych gości. Proste w przygotowaniu, nie trzeba piec i zajmuje dosłownie chwilę. Świetnie pasuje do letniej aury lekkich słodkości. Dzisiaj przedstawiam sernik na zimno na szybko w wersji czekoladowej.
Przepysznym kołem ratunkowym na nagłą chęć na “coś słodkiego” jest również ciasteczkowe ciasto, po przepis zapraszam TUTAJ. A inne pyszne serniki znajdziesz TUTAJ.
Jest pysznie❣️
Wszystkiego smacznego.
Sernik na zimno na szybko
Składniki
Przepis
Spód
-
Ciasteczka - 300g
(oreo lub owsiane) - Masło - 80g (roztopione)
Masa serowa
-
Serki np. philadelphia - 500g
lub inne serki śmietankowe - Krem czekoladowy - 150g
- Cukier puder - 100g
- Ciasteczka przekładamy do malaksera i bardzo drobno mielimy (na miazgę). (Można wykorzystać w tym celu woreczek strunowy i wałek – świetny sposób na gorszy dzień 😉).
- Do zmasakrowanych ciasteczek przelewamy roztopione wcześniej masło i bardzo dokładnie łączymy ze sobą.
- Ciasteczkową masę wykładamy do docelowej formy, formując wyższe boki (min. 3 cm wysokości).
- Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Do misy miksera przekładamy serki śmietankowe oraz cukier, ucieramy mikserem aż powstanie jednolita masa serowa.
- Dodajemy krem czekoladowy. Ponownie łączymy mikserem do powstania jednolitej masy.
- Masę serowo-czekoladową przelewamy do przygotowanej formy z ułożonym spodem ciasteczkowym (pamiętajmy o pozostawieniu wyższych brzegów).
- Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
- Dekorujemy startą na tarce czekoladą, przesitkowanym kakaem lub chrupkami czekoladowymi.
Smacznego ❣️
Sernik na zimno na szybko
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.