🍰🍰🍰

Sernik. Cyklicznie pojawia się na świątecznych stołach. Popularny. Ulubiony. Wersji jest mnóstwo: od tych delikatnych niczym puch, po te ciężkie z bakaliami. Każdy ma swój typ. Dzisiaj przedstawiam sernik tradycyjny (krakowski), dość ciężki, słodki, naładowany rodzynkami. To wydanie to smak rodzinnego dziedzictwa .

Wszystkiego Smacznego❣️ 

Składniki na kruchy spód

250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko

Składniki na masę serową

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego trzykrotnie* (może być ser z wiaderka) 8 jajek 100 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g rodzynek żółtko do posmarowania dekoracyjnych pasków z kruchego ciasta, roztrzepane Białka mogą przydać się do lukru.

Przepis na spód

Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wyrabiamy na jednolite, zwarte ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 60 minut.📌Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkrawamy 1/3 i odkładamy z powrotem do lodówki. 📌 Pozostałe ciasto wałkujemy (lub rozciągamy palcami) na bardzo cienki placek. Wykładamy nim dno formy (wyłożonej papierem do pieczenia), nakłuwamy widelcem. 📌 Podpiekamy w temperaturze 180°C przez 15 minut do delikatnego zazłocenia. 📌

Przepis na masę serową

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 📌 Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodajemy po 1 żółtku i po jednej części twarogu. Ucieramy, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta i jednolita. 📌 Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 50 g cukru. Pianę wkładamy delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami i delikatnie szpatułką mieszamy tylko do połączenia składników.📌 Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika. Wykładamy powoli na niego masę serową, wyrównujemy poziom.📌 Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkowujemy i radełkiem (lub nożem) wykrawamy paski o szerokości 1 - 1,5 cm. Z pasków układamy na serniku kratkę. 📌 Smarujemy żółtkiem. 📌 Piec około 60 minut w temperaturze 170°C. Pod koniec pieczenia przez 15 minut stopniowo skręcamy temperaturę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. 📌 Następnie studzimy przez całą noc (najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej). 📌 Smacznego ❣️ 📌 Smacznego! ❣️

Smakowało?
5/5

Przykład podania: placki z batatów

Smacznego!

Moje przepisy na inne świąteczne propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli podoba Ci się ten wpis. Korzystasz z moich  kulinarnych rad.
POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.