Sernik pieczony w czekoladowe wzory to propozycja na urozmaicenie tradycyjnego przepisu na sernik, do którego chyba wszyscy już przywykliśmy. Ten sernik rozpływa się w ustach. Nie jest to przepis na bardzo ciężki sernik. Nie potrzebuje dodatkowych polew oraz dekoracji. Jest to raczej deser słodki, stonowany i wyglądający dość  nietuzinkowo. Warto go spróbować! Smacznego. 

Składniki na spód

400 g ciasteczek wieloziarnistych; 80 g oleju kokosowego (można zamienić na masło)

Składniki na masę serową

500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub z wiaderka twaróg do serników; 250 g serka mascarpone; 12 jaj przepiórczych (3 duże jaja kurze) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g czekolady mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej

Przepis na spód

Ciasteczka rozgniatamy na drobny wiór. Wrzucamy miazgę ciasteczkową do malaksera i dodajemy olej kokosowy (lub masło). Ucieramy do uzyskania nieco gładkiej masy. Masę ciasteczkową wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie o średnicy ok. 30 cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przepis na masę serową

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 📌 W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (poza czekoladą). Miksujemy do połączenia się składników. Ważne by nie miksować zbyt długo, masa może się zbytnio napowietrzać - a tego nie chcemy. 📌 Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki. Odłożoną masę miksujemy z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. 📌 Na schłodzony spód ciasteczkowy wylewamy masę sernikową (część biała). Następnie masę serowo-czekoladowej wykładamy łyżeczką na wierzchnią warstwę białej masy serowej. Czubkiem łyżeczki rysujemy czekoladowe wzory. 📌 Pieczemy redukując temperaturę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Wstawiamy nasz sernik. Od razu redukujemy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez 30 minut. Następnie znowu redukujemy temperaturę do 120 stopni - pieczemy 15 minut. Następnie ponownie redukujemy temperaturę do około 100 stopni. Pieczemy 10 minut. Redukujemy temperaturę do 50 stopni - pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale sernik pozostawiamy w środku nie otwierając. Po mniej więcej 10 minutach, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika. Pozostawiamy do ostudzenia. Po tym, nasz sernik najlepiej wstawić do lodówki na około 10 godzin. 📌 Smacznego! ❣️

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Sernik inspirowany przepisem ze strony moje wypieki

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!