🍋🍋🍋
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa, to delikatne połączenie aksamitnej słodyczy mleka skondensowanego i kwaśnego soku cytryny. Smak nieoczywisty, nieprzytłaczający słodyczą. Idealnie zrównoważony. Tarta cytrynowa jest idealna na Święta, ale znakomicie sprawdza się na co dzień.
Smacznego❣️
Składniki na spód do tarty
300 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive 80 g roztopionego masła / można zastąpić olejem kokosowym w tych samych proporcjach
Składniki na cytrynowy krem do tarty
2 puszki mleka słodzonego skondensowanego (1 puszka o wadze 400 g) 4 duże żółtka lub 12 jajeczek przepiórczych (przy jajeczkach przepiórczych nie oddzielałam żółtek od białek) 250 ml (1 szklanka) świeżo wyciśniętego soku z cytryny świeżo otarta skórka z 2 cytryn (pamiętajmy aby wcześniej smażyć cytrynę w gorącej wodzie) 350 g świeżych malin
Przepis na spód do tarty cytrynowej
Składniki na spód wrzucamy do misy malaksera. Miksujemy aż otrzymamy masę o konsystencji mokrego, zbitego piasku.📌 Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 📌 Masę ciasteczkową równomiernie rozprowadzamy na dnie, wyrównujemy lekko ugniatając z wierzchu.📌 Podpiekamy przez 10/15 minut w temperaturze 180ºC (góra-dół bez termoobiegu). 📌 Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. ❗️*Masę możemy wlać dopiero na wystudzony spód. ❗️
Przepis na krem do tarty cytrynowej
Wszystkie składniki masy powinniśmy wyjąć wcześniej z lodówki (około 2 godziny wcześniej). 📌 Do dużej miski wlewamy obie puszki mleka skondensowanego, słodzonego, dodajemy żółtka (lub całe jajeczka przepiórcze) - dokładnie mieszamy mikserem na niskich obrotach, aż uzyskamy gładką masę. 📌 Następnie wlewamy sok z cytryny i dodajemy startą na najmniejszych oczkach skórkę cytryny. Ponownie mieszamy do połączenia. 📌 Masa powinna lekko zgęstnieć. 📌 Na koniec dodajemy maliny i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką aby nie rozgnieść malinek.
Przepis na wykonanie tarty cytrynowej
Cytrynowy krem z malinami przelewamy na wystudzony spód.📌 Przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy do 20 minut w temperaturze 180ºC lub do ścięcia się masy (monitorujemy patyczkiem masę, powinna być ścięta, konsystencja bardzo gęstego budyniu).📌 Wyjmujemy, studzimy i chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę przed podaniem. 📌 Przechowujemy również w lodówce. 📌 Jest PYSZNIE ❣️ Smacznego! ❣️