Placki z cukinii.

Sezon na zielone zaczyna wkraczać na nasze stoły. Poza pysznymi szparagami warto pamiętać o równie pysznej cukinii. Dzisiaj propozycja znakomitych placków. Prosta i szybka robota. Moje dzieciaki za nimi przepadają. Wiadomo… w postaci placków możemy naszym pociechom przemycić najwięcej wartościowych składników. A one bardzo się cieszę jak na obiad mamy “placki”.  Polecam wypróbować z pestkami dyni. Placki mają dodatkową zaletę. Znakomicie smakują również na zimno. Łatwe do transportu. Po prostu: Świetna przekąska! Świetny obiad! Warto spróbować❣️

Składniki na placki z cukinii

cukinia 3 duże; sól: 2 szczypty; pieprz ziołowy do smaku jaja: 3 sztuki mąka pszenna: 3 łyżki mąka ziemniaczana: 3 łyżki olej do smażenia

Przepis na placki z cukinii

Cukinie ścieramy na grubych okach tarki. Posypujemy delikatnie solą i odstawiamy na 20 minut.📌 Po tym czasie odsączamy nagromadzony sok. 📌 Dodajemy jaja. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. 📌 Porcje placków kładziemy w odstępach na patelni (placki powinny być dość cienkie). Smażymy aż się zarumienią na złoty kolor. Smacznego❣️ ** znakomitym dodatkiem są pestki z dyni. Dodajemy je po tym jak odsączymy cukinię z soku.

placki z cukinii_home

Smacznego!

Moje przepisy na inne przekąski możecie odnaleźć TUTAJ ; obiady TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!