Pączki

Pączki najlepiej – domowe.  Świeże. Bez zbędnych dodatków. Zachęcam jednak do wypróbowania mało znanego, waniliowego Crème pâtissière (inaczej: kremu cukierniczego) – ta wersja jest idealna dla wszystkich tych, którzy są na bakier z powidłami czy słodkimi wisienkami.

A tłusty czwartek 🥰 uwielbiam. To jedno z tych świąt, które od razu przenoszą mnie do mojego sielankowego dzieciństwa. Wtedy zapach domowych pączków wypełniał każdy kąt, a największym zmartwieniem był czas. Babcia stanowczo pilnowała, żeby nie zajadać się jeszcze ciepłymi pączusiami. A ślina ciekła…. Pączki, ten smak pamiętam doskonale. Po prostu nie da się go zastąpić żadnym innym pączkiem. 

Świeżo posmażone pączusie, czy może być lepiej?

Wszystkiego smacznego❣️

pączki - talkables-31

Pączki

Składniki

Przepis na pączki

Ciasto na pączki
waniliowy Crème pâtissière (krem cukierniczy)
Posypka
Dodatkowo
  1.  Mąkę pszenną przesiewamy razem z suchymi drożdżami. Jeżeli korzystamy ze świeżych drożdży, zaczynamy od przygotowania rozczynu (przepis na rozczyn: TUTAJ).
  2. Dodajemy  pozostałe składniki (oprócz rozpuszczonego masła) na ciasto do pączków. 
  3. Wyrabiamy. Na koniec stopniowo zagniatając, dodajemy masło.
  4. Wyrabiamy dobrych kilka minut, do momentu aż ciasto zrobi się bardzo elastyczne. (Do tej czynności możemy spokojnie użyć miksera lub maszyny do wypieku chleba).
  5. Gotowe ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Aż objętość znacznie się powiększy.
  6. Po tym czasie, ciasto przekładamy na blat i ponownie wygniatamy – ale dosłownie przez krótką chwilę.
  7. Z ciasta formujemy długi ogon i odcinamy równe porcje (mniej więcej 60 g / porcje).
  8. Dwie możliwości nadziewania: opcja 1) możemy nadziać szprycą pączki po ich przestudzeniu – opcja przeze mnie rekomendowana, szczególnie wtedy, kiedy nadziewamy pączki kremem cukierniczym; opcja 2) dobra w przypadku nadziewania wisienkami lub powidłami: tu rozgniatamy nasze porcje na placek i wykładamy po łyżeczce nadzienia na sam środek, następnie zawijamy – pilnujemy by na łączeniach ciasto dobrze się nałożyło na siebie, żeby nie rozleciało się podczas smażenia.
  9. Wyrobione kule (niezależnie czy to w wersji nadziewania po usmażeniu czy przed) pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut – aż przynajmniej podwoją objętość.

SMAŻENIE

  1. Pączki smażymy w temperaturze 170 st C.
  2. Olej należy rozgrzewać powoli. Wolnym rozgrzewaniem, zapobiegamy zbyt szybkiemu spalaniu, a temperatura wewnątrz garnka jest bardziej stabilna.
  3. Smażyć należy w garnku żeliwnym lub takim, który ma grube dno.
  4. Pączki smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony.
  5. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  6. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Następnie nadziewamy pączki ulubionym nadzieniem i posypujemy mieszanką cukru pudru i wanilii.

KREM CUKIERNICZY / Crème pâtissière

  1. W międzyczasie przygotujemy krem do ciasta, podgrzewając mleko i śmietankę na małym ogniu z laską wanilii.
  2. W osobnej misce łączymy żółtka z cukrem i ucieramy na puszysty krem. Dodajemy mąkę i skrobię kukurydzianą. Mieszamy, aż nie będzie grudek. 
  3. Do kremowej mieszaniny dodajemy (powoli) 1/4 szklanki ciepłej mieszaniny. Cały czas mieszamy.
  4. Następnie powstałą letnią mieszaninę dodajemy do pozostałej części ciepłej, waniliowej mieszaniny.
  5. Całość ponownie podgrzewamy na małym ogniu aż zgęstnieje i pojawią się bąbelki.
  6. Wyłączamy. Dalej energicznie mieszamy, dodajemy wanilię lub ziarenka wanilii oraz zimne masło. Mieszamy.
  7. Krem przelewamy do czystej miski i układamy na nim folię spożywczą, tak aby dobrze przylegała do kremu.
  8. Odstawiamy do ostygnięcia.

Pączki – krok po kroku

waniliowy Crème pâtissière – krok po kroku

pączki - talkables-35
pączki - talkables-33

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.