Gofry na bazie jogurtu.

🧇🧇🧇

Gofry idealnie chrupiące, ale ze środkiem niczym puszysta chmurka. Znakomicie pasują do klasycznej wersji na słodko. Z drugiej strony, dodając większą szczyptę soli, ulubione zioła, suszone pomidory, szczypiorek i tarkowany ser żółty mogą powalić na kolana największych śniadaniowych maruderów. Gofry na bazie jogurtu są znakomite.  Warte Twojego spróbowania. Smacznego❣️ 

Składniki na gofry

1,5 szklanki jogurtu naturalnego; 1,5 szklanki mąki pszennej; 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie lub 16 jajeczek przepiórczych (tych nie oddzielam), a ubitą pianę z białek zastępuję ubitą pianą z Aquafaby; 1/2 szklanki mleka owsianego; 100 g masła, roztopionego i przestudzonego; 2 łyżki drobnego cukru do wypieków lub większa szczypta soli do wersji wytrawnej mała szczypta soli - do wersji na słodko

Przepis na gofry na słodko

Do naczynia wsypujemy przesianą wcześniej mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. 📌 Następnie dodajemy żółtka, jogurt naturalny, mleko owsiane, masło, cukier, sól. 📌 Miksujemy mikserem do otrzymania bardzo gładkiej, aksamitnej masy. 📌 W osobnym naczyniu ubijamy białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodajemy do masy. Następnie bardzo delikatnie mieszamy szpatułką kuchenną, tak aby piana nie opadła.📌 Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy około 4 (do 5 minut) minut. Studzimy na kratce. Smacznego! ❣️

Przepis na gofry wytrawne

Do naczynia wsypujemy przesianą wcześniej mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Dodajemy ulubione zioła (u mnie sprawdza się mieszanka włoska)📌 Następnie dodajemy żółtka, jogurt naturalny, mleko owsiane, masło, sól. 📌 Miksujemy mikserem do otrzymania bardzo gładkiej, aksamitnej masy. 📌 Kolejno dodajemy drobno posiekane pomidory suszone i szczypiorek oraz 1/4 szklanki tarkowanego na drobnych okach sera żółtego. 📌 Łączymy szpatułką kuchenną. 📌 W osobnym naczyniu ubijamy białka, do otrzymania sztywnej piany. Pianę dodajemy do masy. Następnie bardzo delikatnie mieszamy szpatułką kuchenną, tak aby piana nie opadła.📌 Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy około 5 (do 6 minut) minut. Studzimy na kratce. Smacznego! ❣️

Smakowało?
5/5

Smacznego!

Moje przepisy na inne ŚNIADANIOWE propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli podoba Ci się ten wpis. Korzystasz z moich  kulinarnych rad.
POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.