Jagodzianki. 🫐 Zapach drożdżowego ciasta unosi się jeszcze w zakamarkach mojego domu. Właśnie skończyłam piec jagodzianki według receptury mojej babci. Nieco pracochłonne, ale każdy kolejny gryz jest warty każdej jednej spędzonej nad nimi minuty. 🫐 Puszyste, wypełnione po brzegi owocami, z delikatnie chrupiącą skórką i obłędnie maślaną kruszonką. Najlepiej smakują pieczone tego samego dnia.

Lato to idealny moment na wykorzystanie wszystkiego tego, co oferuje nam las. A każdego korci by jagódki 🫐 zajadać prosto z krzaczka…  Stój! Lepiej zrób jagodzianki! 

Świeżo upieczone, czy może być lepiej?

Wszystkiego smacznego❣️

Jagodzianki

Składniki

Przepis

Ciasto /około 12 jagodzianek/
Nadzienie
Kruszonka
  1.  Mleko i Masło łączymy ze sobą (pamiętaj aby były lekko ciepłe).
  2. W dużej misce mieszamy drożdże, mąkę, sól, cukier
  3. Następnie dodajemy mieszaninę mleka i masła, rozbełtane jajka oraz śmietanę (dobrze aby była w temperaturze pokojowej).
  4. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne (około 15 minut). Jeżeli ciasto po dłuższym wyrabianiu nadal się lepi, można podsypać mąką (uwaga: zbyt wiele mąki sprawi, że ciasto będzie bardziej twarde, uważajmy z ilością przy podsypywaniu).
  5. Wyrobione ciasto delikatnie opruszamy mąką, przekładamy do czystej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką
  6. Odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 60 minut.
  7. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę i ponownie wyrabiamy. 
  8. Dzielimy na dwanaście równych części.Pozostawiamy na 30 minut pod ściereczką.
  9. Każdą część wałkujemy na placek (około 12 – 13 cm średnicy).
  10. Placek przekładamy do kokilki i napełniamy prawie po brzegi jagódkami (można zobaczyć na zdjęciu o jakiej ilości mowa).
  11. Zagniatamy brzegi – tak jak pierożki. Końce zawijamy pod spód. Pilnujemy aby się ciasto nam nie rozklejało.
  12. Pozawijane jagodzianki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia szwem do dołu. 
  13. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na min. conajmniej 90 minut.
  14. Kruszonka: ucieramy w rękach wszystkie składniki, aż powstaną typowe wiórki. kruszonkę po przygotowaniu warto schłodzić. Kruszonki zawsze wychodzi większa porcja. Po to by każdy miał szansę skubnąć z blachy odrobinkę. 
  15. Smarowidło: mieszamy pędzelkiem kuchennym troszkę śmietany oraz soku z jagód, który pewnie zostanie na dnie naczynia z jagodami.
  16. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Grzanie: Góra / Dół.
  17. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy dokładnie cudownie fioletowym smarowidłem i posypujemy gęsto kruszonką.
  18. Pieczemy ok. 25 minut. Do złotawo, bursztynowego koloru.

Jagodzianki: krok po kroku

Z każdym ciastem drożdżowym śpieszyć się nie można. Jagodzianki, podobnie jak inne drożdżowe ciasta potrzebują i cierpliwości i spokoju i serca. Doskonale koi nerwy i wprowadza wszystkich w pozytywny nastrój. To moje remedium na poprawianie chwili, pocieszanie, ocieranie łez. 

Polecam. A przy okazji uśmiech niech Wam gości cały czas.

Warto pamiętać:

Składniki można zamienić: jajka na jajka przepiórcze 1:4, mleko owsiane na zwykłe lub np. migdałowe, sojowe – w tej samej proporcji. Masło możemy zastąpić olejem kokosowym ( w tej samej proporcji).  Cukier możemy zamienić na każdy inny rodzaj cukru np. trzcinowy lub ksylitol. 

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.