Faworki jednoznacznie kojarzą się z karnawałem i razem z pączkami stanowią jego kulinarną podstawę. Faworki na bogato to jeden z najlepszych i najbardziej wypasionych przepisów. Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci, jednak nie obyło się bez kilku drobnych zmian. Smakują bosko!!! Pachną taaak, że ślinka cieknie już przy ich smażeniu.
Domowe faworki, czy karnawał może się bez nich obejść? Jest pewne! Nie widzę takiej możliwości. Koniecznie wypróbujcie … Czas, który poświęcicie na posmażenie ślicznych kokardek zostanie Wam wynagrodzony cudownym smakiem.
Dla mnie tradycyjne faworki to jeden (z wielu) ukochanych smaków dzieciństwa. Ten smak automatycznie włącza wiele pięknych wspomnień, szczególnie tych z babcinej kuchni.
Wszystkiego smacznego❣️
Faworki na bogato
Składniki
Przepis
Ciasto
- Mąka pszenna - 500g
- Proszek do pieczenia - szczypta
- Jajka 11 - żółtek + 1 całe
- Masło (miękkie) - 30g
- Cukier puder - 50g
- Nasiona z 1 laski wanilii
- Śmietana - 1 łyżka
- Spirytus - 1 kieliszek
- Ocet - 1 łyżka
Do smażenia:
- Smalec - 2 kg /po 1 kg na połowę porcji/
Do posypania:
- Cukier puder - 200g
- Laska wanilii / nasiona
- lub 1 cukier puder waniliowy
- Zagnieść wszystkie składniki
- Wyrobić do uzyskania “gładkiej kuli”
- Ciasto dobrze rozbić wałkiem
- Podzielić na mniejsze porcje
- Rozwałkować bardzo cienko – tak aby placek prześwitywał
- Wykroić radełkiem równoległe pasy
- Podzielić poziomo na krótsze paski, po około 10 cm
- Na środku każdego wykroić dziurkę
- Zawinąć kokardki
- Kokardki smażymy natychmiast po wywinięciu aby nie zdążyły zaschnąć, na smalcu o temperaturze 180 st C (po około połowie porcji dobrze jest wymienić tłuszcz do smażenia, po 1kg smalcu na połowę całej porcji ciasta)
- Czas smażenia, około 30 sec
- Odkładamy na ręcznik papierowy aby zebrać nadmiar tłuszczu
- Obficie obsypujemy z każdej strony mieszanką cukru pudru i wanilii
Faworki: krok po kroku
Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.