Zupa krem z pomidorów. Każdy zna, każdy widział, każdy jadł … pomidorówka. Królowa szkolnych stołówek. Ta zupa ma niemal tyle odsłon, co rodzin w kraju. Za każdą wersją stoi “babcina” tradycja. Jedni jedzą z makaronem, inni z ryżem, a jeszcze inni z kluskami kładzionymi i śmietaną. Dzisiaj proponuje pomidorową na gęsto. Warto spróbować. 

Zupa krem z pomidorów.

Niby pomidorówka, ale zupełnie inna. Gęsta. Aromatyczna. Zdecydowanie polecam, wtedy kiedy trzeba się porządnie rozgrzać i poprawić sobie humor. Dobrze doprawiony krem z pomidorów podniesie ciśnienie w najbardziej ponury dzień. 

Smacznego. 

Składniki na: zupa krem z pomidorów

oliwa z oliwek (2 łyżki); czosnek (2 ząbki przeciśnięte przez praskę); suszone oregano (1 łyżeczka); chilli (2 malutkie papryczki); cebule (4 średniej wielkości); puszki krojonych pomidorów (4 sztuki); bulion (warzywny lub wywar mięsny - 700ml); masło ( 1 łyżka); grzanki chlebowe domowej roboty; jogurt naturalny; ser twardy grana padano

Przepis na: zupa krem z pomidorów

Na bardzo delikatnym ogniu rozgrzewamy lekko oliwę z oliwek. Dodajemy: czosnek, oregano i chili. Rozgrzewamy przyprawy do momentu aż zaczną delikatnie, aromatycznie pachnieć. 📌Cebulę kroimy na ćwiartki. Dodajemy do podgrzanych przypraw. Dusimy do miękkości. 📌 Następnie wlewamy 4 puszki pomidorów (pamiętajmy, aby opłukać wodą brzegi puszek, aby cała ich zawartość znalazła się w zupie). Gotujemy. 📌 Dodajemy bulion. Czekamy aż się zagotuje. 📌 Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zestawiamy z palnika. Blendujemy zupę na gładki krem. 📌 Dodajemy masło. 📌 Podajemy z domowej roboty chlebowymi grzankami, łyżeczką jogurtu naturalnego oraz wiórkami twardego sera. Smacznego❣️

Smacznego!

Moje przepisy na inne kulinarne propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Szczególnie polecam wariacje na temat cukinii: placki , a może cukinia w cieście.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!