Chłodnik z botwinki poleca się każdej wiosny na Wasze stoły. Chłodnik z botwinki nazywany jest też chłodnikiem litewskim. Oczywistym składnikiem jest ugotowana (delikatnie) botwina.

Czemu delikatnie?

Jeżeli będziemy gotować zbyt długo zrobi się papka botwinkowa – a takiej nikt nie lubi. Ja zaczynam od gotowania buraczków i ustalam czas w zależności od ich wielkości. Najlepsze chłodniki to takie, kiedy składniki są dobrze wyczuwalne i chrupią. Do tradycyjnego przepisu na chłodnik litewski dodajemy zsiadłe mleko lub kwaśną śmietaną. W moim przepisie polecam raczej gęsty grecki jogurt lub maślankę – zależnie czy jesteście fanami zwartego kremu czy raczej luźnej konsystencji. Na koniec (najlepiej już po wystudzeniu) dodajemy surowy ogórek, koperek, jajko na twardo, czy szczypiorek. W wersji klasycznej dodawało się również szyjki rakowe

Długa tradycja Chłodnika może świadczyć jedynie o potwierdzonym przez wiele pokoleń smaku, którego nie da się podrobić czy zastąpić. Chłodnik wpisał się do polskiej kuchni na dobre. 

Polecam. Jest pysznie!

Wszystkiego smacznego ❣️

Chłodnik litewski

Składniki

Przepis

Ciasto
  1. Botwinka – odkrawamy buraczki od części liściastej. Buraczki kroimy wedle uznania (talarki lub kostkę), część liściastą kroimy na części około 1 cm.
  2. Ogórki, szczypiorek, koperek, rzodkiewkę – kroimy na wielkość podobną do cząstek buraczka.
  3. Do garnuszka wlewamy około litra wody, gotujemy. Na wrzątek wrzucamy cząstki buraczków. Gotujemy dosłownie chwilę, do momentu aż buraczki złapią miękkość. Dorzucamy pokrojone liście – gotujemy razem maksymalnie do 10 minut. 
  4. Studzimy buraczaną miksturę.
  5. Po zupełnym wystudzeniu, dodajemy jogurt lub maślankę. Dokładnie mieszamy.
  6. Dodajemy pozostałe pokrojone w kosteczkę (wielkość podobna do wielkości buraczków) dodatki: ogórki, szczypiorek, koperek, rzodkiewkę.
  7. Doprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem.
  8. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Chłodnik litewski

Chłodnik - talkables-1

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.

Zapisz się do Newslettera Talkables.

Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.

Newsletter Talkables