Strawberry curd to  klasyczny krem truskawkowy. Sprawdza się idealnie do ekler lub warstwa karpatki, jako jedna z warstw tortu bezowego lub biszkoptowego czy po prostu masa do tarty.  Można nim ozdobić sernik czy nadziać pączki. Efekt wow gwarantowany za każdym razem.

🍓🍓🍓

Ten krem truskawkowy jest wyjątkowy i bardzo uniwersalny. Aksamitna konsystencja wprawi w zachwyt każdego, kto będzie miał okazję ku temu by go spróbować. Tego smaku nie da się zapomnieć. Uwaga, jest na tyle uzależniający, że mogą się objawić takie symptomy jak wylizywanie palcami kremu bezpośrednio ze słoiczka.

Z pewnością jest to moje odkrycie tego lata. Tak bardzo się cieszę, że zaczyna się właśnie straganowy sezon na lokalne truskawki.

Jest pysznie❣️ 

Wszystkiego truskawkowego.

Strawberry curd, klasyczny krem truskawkowy

Składniki

Przepis

  1. Żółtka łączymy z cukrem, aż uzyskamy kremową konsystencję.
  2. Dodajemy powoli mus truskawkowy (zblednowane truskawki).
  3. Dokładnie łączymy ze sobą obie mikstury.
  4. Garnuszek z miksturą truskawkowo – jajeczną stawiamy na kuchenkę i powoli na małym ogniu podgrzewamy, jednocześnie cały czas mieszając.
  5. Podgrzewamy po woli krem aż zaczną się pojawiać delikatne baloniki powietrzne, a krem nie będzie spływał z łyżki.
  6. Zdejmujemy krem z palnika i dodajemy schłodzone masło
  7. Dokładnie mieszamy szpatułką kuchenną.
  8. Na bardzo drobnym sitku przecieramy krem aby pozbyć się truskawkowych nasionek.
  9. Całą miksturę przelewamy do słoika. Dodatkowo warto zabezpieczyć folią spożywczą: zanim zamkniemy słoik kawałek folii spożywczej układamy bezpośrednio na kremie. Tak przygotowany krem przechowujemy w lodówce, nawet do 2 tygodni.

Strawberry curd, klasyczny krem truskawkowy

Strawberry curd - talkables-20

Zdjęcie główne autorstwa:

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.

Zapisz się do Newslettera Talkables.

Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.

Newsletter Talkables