Sernik straciatella
Total
23
Shares

Ten sernik zachwyci nie jedno wymagające podniebienie.

To typowo słodki deser.

Smacznego!

Składniki na spód

300 g ciastek pełnoziarnistych lub owsianych (mogą być z dodatkiem kakao); 90 g masła, roztopionego (ostudzonego)

Przepis na spód

Czas przygotowania: 10 min;
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy (bez widocznych grudek czy kawałeczków ciastek)
Tortownicę o średnicy +/- 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wyłożyć masę ciasteczkową. Wyrównać szpatułką (ugnieść). Schładzać w lodówce w trakcie przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową

700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
300 ml śmietany kremówki 36%
6 dużych jaj kurzych (lub 18 przepiórczych)
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki pasty z wanilii
2 łyżka mąki pszennej tortowej
300 g mlecznej czekolady

Przepis na masę serową

Czas przygotowania: 30 min;
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, powinna być lekko ciepła.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Dodać lekko ciepłą czkoladę (nie wlewać całej od razu), raczej rysować szlaczki czekoladowe na masie serowej i powoli łączyć je z tą masą.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 90 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Co to znaczy: upiec sernik straciatella w kąpieli wodnej?

Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję. Trochę rośnie, ale pozostaje płaski.

Składniki

150 g mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%

Przepis na polewę z mlecznej czekolady

Czas przygotowania: 5 min;
Mleczną czekoladę (połamaną w kostki) i kremówkę umieścić w kąpieli wodnej, roztopić nad parą i wymieszać. Przestudzoną polewę rozprowadzić po serniku.
Dowolnie udekorować PRZED zastygnięciem polewy: mini pianki marshmallow, m&msy, jajeczka czekoladowe mini, wiórki czekoladowe (biało-czarne).
Smacznego 😊!

sernik straciatella_1
Sernik straciatella, który zrobi wrażenie na nie jednym podniebieniu

sernik straciatella_2
sernik straciatella_3
Jest mi niezmiernie miło, że zdecydowałeś/aś się przeczytać tekst do końca. Jestem ciekawa Twojej opinii, Twojego zdania. Zapraszam! Porozmawiajmy.

Talkables.pl

Dodatkowo zapraszam do przeglądania moich, sprawdzonych przez moją rodzinkę, pozostałych PRZEPISÓW.

Total
23
Shares

Bądź na bieżąco z naszą historią.

Zasubskrybuj teraz nasz newsletter

Zaznaczając to pole, potwierdzasz, że zgadzasz się na otrzymywanie naszej korespondencji informacyjnej oraz na przechowywanie przez nas Twoich danych przesłanych za pośrednictwem tego formularza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.