Sernik Straciatella
Sernik Straciatella, to ten sernik zaskoczy i zachwyci najbardziej wymagające podniebienie. To typowo słodki deser. Idealny na każdą okazję. Smacznego!
Składniki na spód
300 g ciastek pełnoziarnistych lub owsianych (mogą być z dodatkiem kakao); 90 g masła, roztopionego (ostudzonego)
Przepis na spód
Czas przygotowania: 10 min;
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania gładkiej masy (bez widocznych grudek czy kawałeczków ciastek)
Tortownicę o średnicy +/- 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wyłożyć masę ciasteczkową. Wyrównać szpatułką (ugnieść). Schładzać w lodówce w trakcie przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową
700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
300 ml śmietany kremówki 36%
6 dużych jaj kurzych (lub 18 przepiórczych)
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki pasty z wanilii
2 łyżka mąki pszennej tortowej
300 g mlecznej czekolady
Przepis na masę serową
Czas przygotowania: 30 min;
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, powinna być lekko ciepła.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Dodać lekko ciepłą czkoladę (nie wlewać całej od razu), raczej rysować szlaczki czekoladowe na masie serowej i powoli łączyć je z tą masą.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 90 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Co to znaczy: upiec sernik straciatella w kąpieli wodnej?
Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję. Trochę rośnie, ale pozostaje płaski.
Składniki
150 g mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%
Przepis na polewę z mlecznej czekolady
Czas przygotowania: 5 min;
Mleczną czekoladę (połamaną w kostki) i kremówkę umieścić w kąpieli wodnej, roztopić nad parą i wymieszać. Przestudzoną polewę rozprowadzić po serniku.
Dowolnie udekorować PRZED zastygnięciem polewy: mini pianki marshmallow, m&msy, jajeczka czekoladowe mini, wiórki czekoladowe (biało-czarne).
Smacznego 😊!
Jest mi niezmiernie miło, że zdecydowałeś/aś się przeczytać tekst do końca. Jestem ciekawa Twojej opinii, Twojego zdania. Zapraszam! Porozmawiajmy.
Talkables.pl
Dodatkowo zapraszam do przeglądania moich, sprawdzonych przez moją rodzinkę, pozostałych PRZEPISÓW.