Owsianka: zdrowo, pysznie – tak trzeba zaczynać każdy dzień. Wielu osobom owsianka kojarzy się z koszmarem przedszkol lat 80tych. Zapach przypalonego mleka i mocno rozgotowane płatki owsiane w postaci mało apetycznego kleiku. Też tak miałam…
Do momentu, kiedy znalazłam się na diecie i dostałam przepis na owsiankę, który zrewolucjonizował moje poglądy na jej temat. Ten przepis jest idealny. Płatki owsiane (najlepiej górskie, swoją drogą unikajcie tych wszystkich błyskawicznych odmian) zachowują swoją teksturę, a dodatkowe składniki uzupełniają wartości odżywcze … i jeszcze te owoce…
Gotowana parę minut na mleku roślinnym (nie trzeba moczyć płatków wcześniej), z ulubionymi dodatkami zależnie od sezonu, poprawi jakość każdego poranka.
Wszystkiego smacznego!
Na jedną porcję.
Wszystkie składniki przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem. Delikatnie podgrzewamy przez około 15 minut (na delikatnym ogniu) pod uchyloną przykrywką.
Wersji smakowych owsianki jest tyle, ile jest osób, które ją przygotowują. Ważne by być świadomym wszystkich wartości odżywczych, których dostarczamy poprzez tak skomponowane śniadanie.
O tym czym są składowe, które wybrałam do swojej bazy owsiankowej znajdziecie TUTAJ.
Smarowidła, masła i miazgi orzechowe wybieram zawsze te najbardziej naturalne, czyli takie, które nie mają zbędnych dodatków.
Zajrzyj do naszej kuchni, pyszne, wypróbowane przepisy znajdziesz TUTAJ.
Input your search keywords and press Enter.