Owsianka na TURBO ZDROWIE
Owsianka, czy może być lepiej? Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto więc zadbać o jego wartość odżywczą oraz energetyczną. Proponuję zacząć dzień od dobrze skomponowanej owsianki. Owsianka to jest TO! Składniki, które tym razem wybrałam mają wiele zalet. Sprawdźcie dlaczego?!
Płatki owsiane
- Witamina B1 i kwas pantotenowy: przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego.
- Substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego).
- W zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E (to silny przeciwutleniacz, który chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
- Cenne źródło flawonoidów (pełnią rolę podobną do witamin).
- Rekordowa zawartość błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej (błonnik najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom).
Nasiona CHIA
- leptyna (właściwości zwiększajace poziom energii, poprawia przemianę materii)
- kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 (poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację
- błonnik (uczucie sytości, czyli je się mniej; właściwości oczyszczające organizm z toksyn; spowolnią trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych)
- wapń, cynk i żelazo (poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry; wzmocnią układ kostny)
- uzupełniają niedobory organizmu w zakresie brakujących witamin i minerałów, których brakuje osobom przemęczonym, zestresowanym i prowadzącym szybkie tempo życia
- zawierają długołańcuchowe nienasycone tróglicerydy w proporcjach, które zmniejszają złogi tzw. “złego cholesterolu” w ścianach naczyń krwionośnych
Siemię lniane
- sprzymierzeniec w odchudzaniu
- zawiera bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby witaminę C, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo
- olej z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E
- działa powlekająco, zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit
- używane przy zapaleniu oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu, chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń
- działa na popękaną lub łuszczącą się skórę
- pozwala zahamować rozwój raka prostaty
- reguluje poziomu cholesterolu w organizmie
Żurawina
- bogate źródło witamin A, C i z grupy B
- najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce (są dostępne od października do stycznia)
- dobrze znosi wysokie temperatury, gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych
- pomocna przy infekcjach dróg moczowych (dzięki swoim właściwościom wypłukującym bakterie E.coli żurawina może zmniejszać podatność na zapalenie dróg moczowych)
- ma zdolność ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu
- zmniejsza ryzyko chorób serca (flawonoidy powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych)
- zapobiega utlenianiu się cholesterolu, więc zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania się naczyń krwionośnych
- chroni przed wrzodami żołądka (powstrzymuje osadzanie się bakterii Helicobacter pylori w śluzówce żołądka)
- zmniejsza zapadalność na choroby dziąseł (zmniejsza o 60 proc. osadzanie się na dziąsłach bakterii najczęściej spotykanych w jamie ustnej)
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze (wyciąg z żurawiny pomaga w walce z takimi bakteriami, jak: Staphylococcus aureus, Salmonella enteridis oraz z niektórymi rodzajami grzybów powodujących choroby skóry)
Owsianka! Od niej zaczynaj każdy dzień!
Zapraszam do moich kolejnych propozycji kompozycji owsiankowych.
Składniki na jedną porcję owsianki
3 łyżki płatków owsianych górskich; 1 łyżeczka nasion chia; 1 łyżeczka siemienia lnianego; 1 łyżeczka suszonej żurawiny; 125 ml (pół szklanki) mleka roślinnego (u mnie mleko owsiane)
Przepis na owsiankę
Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia, siemię lniane oraz suszoną żurawinę. Zalewamy wodą - 1 cm nad poziomem sypkiej mieszanki. Gotujemy przez około 15 - 20 min na wolnym ogniu (do momentu aż mieszanka zacznie gęstnieć, ale jeszcze nie przywierać). Do ugotowanej owsianki dolewamy mleko roślinne. Mieszamy. Przelewamy do ulubionego talerza. Smacznego!😊