Naleśniki. Pamiętam je od zawsze. Tak już się utarło za sprawą babci, że to naleśniki z serem wpisały się na stałe w piątkowe menu. To kolejne danie z tych, co nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem. Ten zapach, smak… Każdy kęs przywołuje kolejne wspomnienia.
Naleśniki są na tyle uniwersalne, że mogą być podstawą do niemal każdego nadzienia. Jednak wszyscy dobrze wiemy, że te “puste” są na wagę złota i znikają najszybciej. Przynajmniej u nas.
Niby proste danie, a jednak trzeba mieć na nie dobry sposób i oczywiście czas. Tu najważniejsze są proporcje, bo dobrze odmierzone składniki gwarantują pełen sukces.
Wszystkiego smacznego!
W wersji dla Alergików, zamieniam jaja kurze na 18 jajeczek przepiórczych, mleko na mleko owsiane.
Zapraszam również po przepis na naleśniki typowo dla alergików (z wykorzystaniem mąki migdałowej) – TUTAJ
Input your search keywords and press Enter.