Chałwowe ciasteczka z czekoladą.
🍪🍪🍪
Przepyszne, bardzo delikatne ciasteczka na bazie masła i chałwy. Z drobinkami aksamitnej czekolady tworzą idealnie zgrany duet. Szybkie ciasteczka – max 15 minut przygotowania + 12 minut pieczenia. Znikają równie szybko. Deser idealny.
Chałwowe ciasteczka z czekoladą – polecam.
Smacznego❣️
Składniki na chałwowe ciasteczka z czekoladą
110 g masła; 125 g chałwy waniliowej; 100 g miałkiego drobnego cukru do wypieków; 2 duże jaja (10 jajeczek przepiórczych); 150 g mąki pszennej; pół łyżeczki sody oczyszczonej; pół łyżeczki proszku do pieczenia; pół łyżeczki soli; 100 g posiekanej czekolady (może być gorzka, użyłam 50g czekolady mlecznej + 50g drobinek czekoladowych - czerwonych)
Przepis na chałwowe ciasteczka z czekoladą
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 📌 Chałwę wcześniej drobno siekamy. Do miski wkładamy masło, posiekaną chałwę i cukier. Ucieramy na jasną, maślaną masę. Dodajemy jajka. Ucieramy do momentu aż składniki się połączą. 📌 W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Przesiany proszek dodajemy do maślanej masy. Ucieramy do połączenia się składników. 📌 Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy szpatułką do ciasta. 📌 Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 📌 Łyżką (dobrym patentem jest używanie gałkownicy do lodów) nabieramy masę, która jest dosyć luźna i układamy na blasze w większych odstępach. 📌 Pieczemy w temperaturze 160ºC (z termoobiegiem) przez około 10 minut (ub dłużej, do zarumienienia się ciastek). Wyjmujemy z piekarnika, czekamy krótką chwilę (ciastka będą bardzo kruche od razu po upieczeniu). Następnie przenosimy na kratkę do pełnego wystygnięcia. 📌 Smacznego! ❣️