Brownie: czekoladowy zawrót głowy na dwa sposoby
Total
17
Shares

Brownie… to zawsze dobry pomysł na wykorzystanie czekolady. A tym razem do Waszej dyspozycji oddaje DWA pomysły na to uzależniające ciasto z czekolady. Jestem ciekawa Waszych wrażeń smakowych. Smacznego! 

Składniki na BROWNIE z kawałkami chałwy

300 g masła; 300 g czekolady (70% kakao); połamanej 4 duże jajka kurze lub 16 jaj przepiórczych; 300 g cukru pudru; 150 g mąki pszennej; 40 g kakao; szczypta soli; 200 g chałwy, pokrojonej na większe kawałki; 1/3 szklanki pasty tahini

Przepis

📌W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika. Do jeszcze gorącego masła dodajemy połamaną gorzką czekoladę i odstawiamy na 2 - 3 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego, połyskującego sosu czekoladowego. Studzimy.📌 Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy do powstania jasnej masy jajecznej (nie ubijamy do końca, tzn. nie robimy puszystego kogla-mogla - brownie wtedy jest bardziej puszyste, a takie nie powinno być). Dodajemy przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy. Łączymy rózgą kuchenną. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz solą. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy kawałeczki chałwy. Całość delikatnie mieszamy.📌 Blachę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, przyciętym na wymiar. Brzegi łapię spinaczami biurowymi, aby papier nie zmieniał swojego miejsca. Masę brownie przelewamy do formy. Wyrównujemy. Pastę tahini wykładamy na brownie łyżeczką, w 12 różnych miejscach, a następnie łyżeczką zanurzoną lekko w warstwie powierzchniowej wykonujemy esy-floresy. 📌 Pieczemy w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez około 24 minuty. Patyczek po wyciągnięciu z ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.🙂

Składniki na BROWNIE z masą kajmakową

300 g masła; 300 g czekolady (70% kakao); połamanej 4 duże jajka kurze lub 16 jaj przepiórczych; 300 g cukru pudru; 150 g mąki pszennej; 40 g kakao; szczypta soli; 1/2 puszki masy kajmakowej

Przepis

📌W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika. Do jeszcze gorącego masła dodajemy połamaną gorzką czekoladę i odstawiamy na 2 - 3 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego, połyskującego sosu czekoladowego. Studzimy. 📌 Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy do powstania jasnej masy jajecznej (nie ubijamy do końca, tzn. nie robimy puszystego kogla-mogla - brownie wtedy jest bardziej puszyste, a takie nie powinno być). Dodajemy przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy. Łączymy rózgą kuchenną. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz solą. Mieszamy tylko do połączenia się składników. 📌 Blachę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, przyciętym na wymiar. Brzegi łapię spinaczami biurowymi, aby papier nie zmieniał swojego miejsca. Masę brownie przelewamy do formy. Wyrównujemy. Masę kajmakową wykładamy na brownie łyżeczką, w 12 różnych miejscach, a następnie łyżeczką zanurzoną lekko w warstwie powierzchniowej wykonujemy esy-floresy. 📌 Pieczemy w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez około 24 minuty. Patyczek po wyciągnięciu z ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. 🙂

B kajmakowe_5

Pozostałe moje przepisy na SŁODKOŚCI możecie znaleźć TUTAJ.

Przepis na wersję z KREMEM możecie odnaleźć TUTAJ.

Total
17
Shares

Bądź na bieżąco z naszą historią.

Zasubskrybuj teraz nasz newsletter

Zaznaczając to pole, potwierdzasz, że zgadzasz się na otrzymywanie naszej korespondencji informacyjnej oraz na przechowywanie przez nas Twoich danych przesłanych za pośrednictwem tego formularza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.