Brownie: czekoladowy zawrót głowy na dwa sposoby
Total
7
Shares

Brownie… to zawsze dobry pomysł na wykorzystanie czekolady. A tym razem do Waszej dyspozycji oddaje DWA pomysły na to uzależniające ciasto z czekolady. Jestem ciekawa Waszych wrażeń smakowych. Smacznego! 

Składniki na BROWNIE z kawałkami chałwy

300 g masła; 300 g czekolady (70% kakao); połamanej 4 duże jajka kurze lub 16 jaj przepiórczych; 300 g cukru pudru; 150 g mąki pszennej; 40 g kakao; szczypta soli; 200 g chałwy, pokrojonej na większe kawałki; 1/3 szklanki pasty tahini

Przepis

📌W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika. Do jeszcze gorącego masła dodajemy połamaną gorzką czekoladę i odstawiamy na 2 - 3 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego, połyskującego sosu czekoladowego. Studzimy.📌 Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy do powstania jasnej masy jajecznej (nie ubijamy do końca, tzn. nie robimy puszystego kogla-mogla - brownie wtedy jest bardziej puszyste, a takie nie powinno być). Dodajemy przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy. Łączymy rózgą kuchenną. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz solą. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy kawałeczki chałwy. Całość delikatnie mieszamy.📌 Blachę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, przyciętym na wymiar. Brzegi łapię spinaczami biurowymi, aby papier nie zmieniał swojego miejsca. Masę brownie przelewamy do formy. Wyrównujemy. Pastę tahini wykładamy na brownie łyżeczką, w 12 różnych miejscach, a następnie łyżeczką zanurzoną lekko w warstwie powierzchniowej wykonujemy esy-floresy. 📌 Pieczemy w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez około 24 minuty. Patyczek po wyciągnięciu z ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.🙂

Składniki na BROWNIE z masą kajmakową

300 g masła; 300 g czekolady (70% kakao); połamanej 4 duże jajka kurze lub 16 jaj przepiórczych; 300 g cukru pudru; 150 g mąki pszennej; 40 g kakao; szczypta soli; 1/2 puszki masy kajmakowej

Przepis

📌W garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z palnika. Do jeszcze gorącego masła dodajemy połamaną gorzką czekoladę i odstawiamy na 2 - 3 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania gładkiego, połyskującego sosu czekoladowego. Studzimy. 📌 Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy do powstania jasnej masy jajecznej (nie ubijamy do końca, tzn. nie robimy puszystego kogla-mogla - brownie wtedy jest bardziej puszyste, a takie nie powinno być). Dodajemy przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy. Łączymy rózgą kuchenną. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz solą. Mieszamy tylko do połączenia się składników. 📌 Blachę o wymiarach ok. 20 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, przyciętym na wymiar. Brzegi łapię spinaczami biurowymi, aby papier nie zmieniał swojego miejsca. Masę brownie przelewamy do formy. Wyrównujemy. Masę kajmakową wykładamy na brownie łyżeczką, w 12 różnych miejscach, a następnie łyżeczką zanurzoną lekko w warstwie powierzchniowej wykonujemy esy-floresy. 📌 Pieczemy w temperaturze 180ºC, bez termoobiegu, przez około 24 minuty. Patyczek po wyciągnięciu z ciasta może być mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. 🙂

B kajmakowe_5

Pozostałe moje przepisy na SŁODKOŚCI możecie znaleźć TUTAJ.

Przepis na wersję z KREMEM możecie odnaleźć TUTAJ.

Total
7
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.