🥛🥛🥛

Maślanka z chia i świeżymi ulubionymi owocami to genialny sposób na drugie śniadanie. Zdrowie, orzeźwienie i dawka pozytywnej energii zamknięte w jednej szklance. Idealnie chłodzi w upalne dni i bezbłędnie przywraca jasność umysłu.

Maślanka z chia – wartości odżywcze

O wartościach chia pisałam już przy okazji owsianki: TUTAJ

Warto wiedzieć, że nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż  łosoś 🦈 atlantycki i są  bardziej bogate w wapń niż krowie mleko🐄.

👩🏼‍⚕️Dodatkowo charakteryzują się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.👩🏼‍⚕️

Maślanka z chia, do tego ulubione świeże owoce i przejdziecie przez dzień jak burza. Smacznego❣️ To bardzo proste.

Składniki na jedną szklankę

250 ml maślanki naturalnej; 1 czubata łyżeczka chia; garść umytych owoców

Przepis na dip

Maślankę wlewamy do szklanki, wsypujemy chia. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dorzucamy owoce. To tyle. Smacznego! ❣️

Smakowało?
5/5

Smacznego!

Moje przepisy na inne śniadaniowe propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli podoba Ci się ten wpis. Korzystasz z moich  kulinarnych rad.
POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.