Krem z porów jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jego delikatny smak przypadnie do gustu najbardziej wybrednym smakoszom. Polecam szczególnie jesienią, kiedy aura za oknem nie zachęca do kulinarnych szaleństw i ekstrawagancji, a doskwiera nam chłód. Pory wydają się być mocno niedoceniane. Kojarzą się jedynie z wywarem na zupę i popularną włoszczyzną. Natomiast są niezwykle aromatyczne a jednocześnie bardzo delikatne. SPRAWDŹ! U nas ten przepis działa.

Składniki na krem z porów

3 duże pory (same białe części); 1 cebula; 3 ziemniaki; 50 g masła; 800 ml bulionu warzywnego/mięsnego lub po prostu wody; 1 łyżka serka mascarpone lub 150 ml śmietanki 36%; sól; pieprz; 20 g sera typu bursztyn; grzanki chlebowe; dobra oliwa z oliwek

Przepis na krem z porów

W wysokim garnku roztapiamy masło, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa: pory, cebulę, ziemniaki. Dusimy razem do 5 minut. 📌 Dolewamy bulionu warzywnego (mięsnego lub wody). Gotujemy wszystko 20 minut. 📌Wyłączamy kuchenkę. Dodajemy serek mascarpone. Mieszamy. 📌 Przyprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Blendujemy na gładki krem. 📌 Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Smaczmego.❣️

Smacznego!

Moje pozostałe przepisy możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.