Beziki truskawkowe

Beziki truskawkowe

Zawsze po większych Świętach zostaje mnóstwo białek ze świątecznych wypieków. Beziki truskawkowe to świetny pomysł na ich wykorzystanie. Połączenie klasycznej bezy z truskawkami jest idealne. Beziki nie są przeraźliwie słodkie, wyczuwa się wyraźnie smak truskawek. Jak to uzyskać? Wystarczy do tradycyjnego przepisu na bazę dołożyć rozgniecione na proszek 🍓 liofilizowane truskawki. 🍓 Delikatne, lekko różowiutkie mogą się przydać również do ozdoby innych wypieków. Można z nich zrobić również bezikowe lizaki. Możliwości jest wiele. Warto spróbować.

Polecam. Jest pysznie!

Wszystkiego smacznego ❣️

Beziki truskawkowe

Składniki

Przepis

Masa
  1. Białka najlepiej utrzymać w temperaturze pokojowej.
  2. W sporej misie ubijamy białka. Białka zaczynamy rozkręcać bez żadnych dodatków. Kiedy zauważymy pęcherzyki piany, dosypujemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno.
  3. W kolejnym kroku, dokładamy po łyżce cukru za każdym razem ubijając na sztywno.
  4. Na końcu dodajemy truskawki i łączymy wszystko szpatułką.
    *Za każdym razem należy uważać by nie przebić białek (rozwarstwione białka nie przydadzą nam się już do niczego).
    *Cukru nie należy dodawać zbyt szybko. Upewnijmy się, że dołożona łyżka cukru została dobrze wmiksowana w pianę.
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Za pomocą rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką formujemy nasze beziki.
  7. Rozpoczynamy pieczenie w temperaturze 160 st i pieczemy tak przez około 10 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 120 st i pieczmy 60 minut. Najlepiej piec na termoobiegu.

Beziki truskawkowe

truskawkowe beziki - talkables -10

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.

Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.

Zapisz się do Newslettera Talkables.

Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.

Newsletter Talkables