Beziki truskawkowe
Beziki truskawkowe
Zawsze po większych Świętach zostaje mnóstwo białek ze świątecznych wypieków. Beziki truskawkowe to świetny pomysł na ich wykorzystanie. Połączenie klasycznej bezy z truskawkami jest idealne. Beziki nie są przeraźliwie słodkie, wyczuwa się wyraźnie smak truskawek. Jak to uzyskać? Wystarczy do tradycyjnego przepisu na bazę dołożyć rozgniecione na proszek 🍓 liofilizowane truskawki. 🍓 Delikatne, lekko różowiutkie mogą się przydać również do ozdoby innych wypieków. Można z nich zrobić również bezikowe lizaki. Możliwości jest wiele. Warto spróbować.
Polecam. Jest pysznie!
Wszystkiego smacznego ❣️
Beziki truskawkowe
Składniki
Przepis
Masa
- Białka 200g (z około 5 jajek)
- Szczypta soli
-
Cukier 300g
/cukier drobny do wypieków/ -
Rozgniecione na proszek
liofilizowane truskawki
1/4 szklanki
- Białka najlepiej utrzymać w temperaturze pokojowej.
- W sporej misie ubijamy białka. Białka zaczynamy rozkręcać bez żadnych dodatków. Kiedy zauważymy pęcherzyki piany, dosypujemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno.
- W kolejnym kroku, dokładamy po łyżce cukru za każdym razem ubijając na sztywno.
- Na końcu dodajemy truskawki i łączymy wszystko szpatułką.
*Za każdym razem należy uważać by nie przebić białek (rozwarstwione białka nie przydadzą nam się już do niczego).
*Cukru nie należy dodawać zbyt szybko. Upewnijmy się, że dołożona łyżka cukru została dobrze wmiksowana w pianę. - Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Za pomocą rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką formujemy nasze beziki.
- Rozpoczynamy pieczenie w temperaturze 160 st i pieczemy tak przez około 10 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 120 st i pieczmy 60 minut. Najlepiej piec na termoobiegu.
Beziki truskawkowe

Zajrzyj do naszej kuchni, wszystko jest TUTAJ.
Bądź na bieżąco ze wszystkimi naszymi przepisami.
Zapisz się do Newslettera Talkables.
Otrzymasz od nas tylko dobre wiadomości.
