🍓🍓🍓

Tarta truskawkowa w wersji bezglutenowej. Sezon na truskawki dopiero przed nami, dlatego warto już rozglądać się za ciekawymi pomysłami na przepyszne desery. Była już czekoladowa tarta haloweenowa (TUTAJ), dzisiaj tarta zwiastująca początek truskawkowego sezonu. Bez glutenu. Bez pieczenia. Bez jajek. Prosty. Pyszny. Całkiem zdrowy. Tarta truskawkowa! Smacznego😋!

Składniki na spód

400 g ciasteczek wieloziarnistych; 80 g oleju kokosowego (można zamienić na masło)

Składniki na krem truskawkowy

½ szklanki kaszy jaglanej; 3 szklanki mleka roślinnego; ½ szklanki brązowego cukru; 3 łyżki oleju kokosowego; 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych); 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; szczypta soli; 1,5 łyżki żelatyny w proszku /lub 5 listków żelatyny/; 1/4 szklanki wody

Przepis na spód

Ciasteczka rozgniatamy na drobny wiór. Wrzucamy miazgę ciasteczkową do malaksera i dodajemy olej kokosowy (lub masło). Ucieramy do uzyskania nieco gładkiej masy. Masę ciasteczkową wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie o średnicy ok. 30 cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu truskawkowego.

Przepis na krem truskawkowy

Do rondelka z grubszym dnem wsypujemy kaszę, cukier, olej, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, wszystko zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 📌 Blendujemy truskawki (można dodać trochę cukru pudru, jeżeli trafimy na mniej słodkie truskawki). 📌 Kiedy kasza wchłonie całe mleko, ale będzie bardzo miękka, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy zblendowane truskawki i miksujemy ręcznym blenderem na bardzo gęsty budyń. 📌 W międzyczasie żelatynę w proszku zalewamy 1/5 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie podgrzewamy i mieszamy, do jej rozpuszczenia. Uwaga: żelatyny nie można doprowadzić do wrzenia - straci swoje właściwości żelujące. 📌 Do zmiksowanej mieszanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksujemy. 📌 Krem wylewamy na spód i od razu dekorujemy owocami, delikatnie je wciskając w krem. Odstawiamy do wystudzenia, następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (ok.4 / do całkowitego stężenia). Smacznego! ❣️

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!