🍿🍿🍿

Popcorn słony karmel, nieoczywista oczywistość.

Król filmowych wieczorów – popcorn w wydaniu najlepszym z możliwych. Nie jest to więc zwykły popcorn, nie jest to nawet popcorn lekko solony. To popcorn – istna torpeda. Lekko słonawy karmel oraz lekko podprażone orzeszki ziemne razem z ziarnami popcornu tworzą mieszkankę wybuchową. Polecam i do najpiękniejszych bajek, do ckliwych komedii romantycznych, do hardcorowych horrorów, do podróży w przestrzeni nierzeczywistej, a przede wszystkim do każdej kolejnej chwili spędzonej z najbliższymi tu i teraz. Z taką przekąską warto zaplanować najdłuższy maraton filmowy… albo chociażby wieczór gier wszelakich… popcorn słony karmel to coś dla Was! Polecam takie wieczory każdemu. Mało dietetyczna przekąska, ale czy zawsze taka musi być? Smacznego❣️ 

Składniki na popcorn

3 łyżki (po 15 ml) ziaren popcornu; garść orzeszków ziemnych. My używamy maszynki do popcornu, ale równie dobrze można go zrobić na domowej patelni (z odrobiną oliwy, około 2 łyżek).

Składniki na karmel

120g cukru; 200g śmietanki 36%; szczypta gruboziarnistej soli morskiej

Przepis na popcorn

Orzeszki siekamy i prażymy na suchej, rozgrzanej patelni (pilnujemy aby nie spalić orzeszków). Szybko łapią temperaturę. 📌Popcorn prażymy albo w maszynce albo na patelni.📌 Odstawiamy. 📌 W garnuszku przygotujemy słony karmel. 📌 Do garnka wsypujemy cukier i stawiamy na gazie. Czekamy aż cukier się rozpuści i zmieni kolor na bursztynowy. 📌 Następnie wlewamy śmietankę i mieszamy. Cukier może się posklejać, ale tuż po dolaniu śmietanki konsystencja zrobi się kremowa. Pamiętamy aby cały czas mieszać naszą karmelową miksturę, aż otrzymamy gładką konsystencję. 📌Dodajemy sól (jeżeli ktoś lubi można dodać ciut więcej dla podkreślenie słonego charakteru). Sos karmelowy zostawiamy do wystudzenia.📌 po wystudzeniu karmel nieco zgęstnieje (tak ma być). 📌 Podprażone orzeszki przesypujemy do popcornu. 📌 Polewamy karmelem i wszystko dobrze mieszamy. Smacznego! ❣️

Smakowało?
5/5

Smacznego!

Zapraszam po pozostałe propozycje PYSZNYCH SŁODKOŚCI TUTAJ.

Jeżeli podoba Ci się ten wpis. Korzystasz z moich  kulinarnych rad.
POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość.

Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.