🎂🎂🎂

Tort to urodzinowe must have. Każda mama musi przez to przejść. Można oczywiście skorzystać z przepięknych i pysznych tortów zrobionych na zamówienie. Jednak ileż satysfakcji jest z własnego wypieku.  Warto spróbować. Tort pieczony z miłością smakuje po stokroć lepiej ;).  Może nie jest idealny, nie ma idealnych proporcji, ale jest nadziany takim magicznym składnikiem, którego obecność na pewno docenią najbliżsi. Spróbujcie! Warto! Wszystkiego smacznego!

Składniki na biszkopt (3 warstwy)

6 jaj (kurzych); 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki tortowej ; 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3/4 szklanki cukru pudru; 2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na krem śmietanowy

500 g serka mascarpone; 5 czubatych łyżek cukru pudru; 400 ml śmietanki kremówki 36%; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 1 łyżeczka soku z cytryny;

Składniki: elementy uzupełniające

300 g ciasteczek oreo (pobitych wałkiem na mniejsze i większe kawałeczki); 250g borówek amerykańskich

Składniki na nasączenie do biszkoptu

500 ml lekko zaparzonej herbaty zielonej lub czarnej (ostudzona) dobrze posłodzonej; ewentualnie 500 ml kompotu (dobrze posłodzonego) z owoców, których użyjemy w naszym torcie

Przepis na biszkopt

📌 Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy żółtka od białek. BIałka ubijamy na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodajemy cukier puder, za każdym razem utrzymując sztywną pianę. Do ubitej na sztywno piany z białek z cukrem pudrem dodajemy po 1 żółtku w dalszym ciągu ubijamy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną. Mąkę dosypujemy do naszej masy jajecznej mieszając na wolnych obrotach miksera lub szpatułką. 📌 Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Boków NIE smarujemy. Jeżeli mamy 3 tortownice równej wielkości, dzielimy naszą masę na 3 części i wlewamy po równo do każdej. Jeżeli mamy jedną tortownicę: pieczemy po kolei każdy biszkopt. 📌 Każdy biszkopt pieczemy 40 min (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 160/170 stopni (grzanie góra dół bez termoobiegu). 📌 Odstawiamy do ostygnięcia.

Przepis na krem śmietanowy

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 📌 W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz cukier. Miksujemy na sztywny krem. Następnie po łyżce wkładamy serek mascarpone, Ważne by nie miksować zbyt długo, ale składniki powinny stanowić jednolity, jedwabisty krem. 📌

Przełożenie warstw tortu

3 spody biszkoptowe powinny być wystudzone. 📌 Emulsja do nasączenia biszkoptów powinna być wystudzona. 📌 Krem wyjmujemy z lodówki tuż przed samym smarowaniem tortu. 📌 owoce myjemy. 📌 Tłuczemy oreo. 📌 Zaczynamy od solidnego nasączenia naszych spodów przygotowaną emulsją. Powinny być soczyście nasączone (ale nie powinno z nich kapać). 📌 Łyżkę kremu delikatnie rozprowadzamy na talerzu na którym będzie serwowany tort. Następnie kładziemy na to pierwszy spód biszkoptowy. Na spodzie rozprowadzamy krem (tak aby powstała ok. 1 cm warstwa). Następnie rozrzucamy połowę naszych potłuczonych ciasteczek. Kładziemy 2 nasączony spód biszkoptowy. Znowu rozprowadzamy krem (tak aby powstała ok. 1 cm warstwa). Rozsypujemy połowę borówek. Kładziemy 3 nasączony spód biszkoptowy. Znowu rozprowadzamy krem (tym razem tak aby równomiernie pokryć cały tort łącznie z brzegami, tu ilość kremu nie musi być duża, ważne aby cały tort był równomiernie nim pokryty). W rozprowadzaniu kremu, możemy sobie pomóc np. kawałkiem tektury. Następnie rozsypujemy pozostałe borówki oraz pozostałe ciasteczka zarówno po wierzchniej części tortu jak i jego brzegach.📌 Tort należy przechowywać w lodówce. Smacznego! ❣️

Podpowiedzi

Możemy użyć innych ulubionych owoców (truskawki, maliny, agrest, ananas itp.) 📌 Emulsja do nasączenia biszkoptów powinna być spójna ze smakiem wybranych owoców, czyli jeżeli wybieramy truskawki wtedy robimy kompot truskawkowy, jeżeli wybierzemy ananas, wówczas robimy emulsję o smaku ananasowym. Możemy dodać odrobinę ulubionego słodkiego alkoholu, jednak pilnujemy aby emulsja nie stała się gorzka. 📌 Krem śmietanowy również możemy zrobić w wersji owocowej: tutaj po połączeniu serka mascarpone z ubitą śmietaną, dodajemy mus owocowy (np. mus z 150g truskawek) - łączymy za pomocą szpatułki do ciasta. 📌

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Biszkopt inspirowany przepisem ze strony moje wypieki

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!