Mocno zakręcone bułeczki drożdżowe to zdecydowanie przełamanie stereotypu na temat każdej pospolitej “buły drożdżowej”. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Przepiękne różyczki drożdżowe przyciągną uwagę każdego, a ich nieziemski aromat zakręci w niejednym nosie. Tutaj proponuję dwa rodzaje nadzienia. Dla każdego coś innego, ale równie pysznego. Mocno zakręcone bułeczki drożdżowe: moje dzieciaki je uwielbiają. A to najlepsza rekomendacja z możliwych. Smacznego.
100 g masła (lub tyle samo oleju kokosowego) 80 ml mleka owsianego 7 g drożdży instant 310 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej proponuję mąkę migdałową w proporciacj 1:1) 50 g cukru szczypta soli 2 jajka “zerówki”, roztrzepane / 8 jajeczek przepiórczych 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowanej)
½ szklanki cukru trzcinowego; ⅔ łyżki mieszanki domowej roboty (cynamon, gałka muszkatałowa, kardamon, goździki) lub sam cynamon; szczypta soli; 1/8 szklanki miodu; 60 g masła;
½ czekolady gorzkiej 70%; ½ czekolady mlecznej; szczypta soli; 70 g masła;
Gorące drożdżówki smarujemy glazurą z masła (2 łyżki) i miodu (2 łyżki), a następnie obsypujemy je cukrem i płatkami migdałowymi. Wyjmujemy z foremki do muffinek i studzimy na kratce. Pilnujemy aby dzieciaki nie dorwały się zbyt wcześnie do gorących drożdżówek :).
Zaczynamy od rozpuszczenia masła z mlekiem i wystudzenia do momentu kiedy po zanurzeniu palca nie będziemy czuć różnicy. 📌W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, skórką z pomarańczy, solą i drożdżami. 📌 Robimy na środku dołek i wlewamy lekko przestudzone mleko z masłem, dodajemy jaja. 📌 Wyrabiamy, aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ciasto. 📌 Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.📌 Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, krótką chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na oprószonym mąką papierze do pieczenia na kształt prostokątu. 📌Smarujemy nadzieniem, pozostawiając odrobinę marginesu na brzegach. 📌 Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Jeśli ciasto przestanie być zwarte, możemy włożyć je na 20 minut do lodówki. 📌 Foremkę do muffinek smarujemy olejem. Zwinięte ciasto kroimy na 12 plasterków: najlepiej przeciąć go na pół, następnie każdą połówkę także na pół, itd. Wkładamy do przygotowanej foremki na muffinki. Przykrywamy serwetką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Drożdżówki pieczemy 20 – 25 minut. Smacznego! ❣️
Mieszamy w garnuszku ½ szklanki cukru trzcinowego, ⅔ łyżki mieszanki przypraw lub samego cynamonu, ⅛ szklanki miodu, 60 g masła i szczyptę soli. Podgrzewamy lekko i gotujemy tylko do momentu rozpuszczenia masła, nie chcemy, aby cukier się rozpuścił.
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Wyłączmy. Do rozpuszczonego masła wrzucamy pokrojoną czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty. Następnie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładki sos czekoladowy. Odrobinę solimy. Mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!
Input your search keywords and press Enter.