Ciastka kruche.

Ciastka kruche pysznie pokręcone. Efektownie wyglądające, ultra maślane. Sprawdź są warte spróbowania. Mogą być znakomitym pomysłem na przedszkolne przyjęcie.

 

Przepis na ciasto

Składniki

170 g masła;
50 g oleju kokosowego (bezzapachowego); 3/4 szklanki cukru pudru; duża szczypta soli; 1 łyżeczka mieszanki: cynamon + gałka muszkatołowa + kardamon; 1 duże jajko (4 jaja przepiórcze);
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

Przepis

Czas przygotowania: 20 min + 60 min + 15 min + 60 min + 45 min
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło, olej kokosowy i cukier. (jeżeli olej ciężko rozetrzeć, można postawić miskę nad garnkiem z gorącą wodą). Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać sól, miks przypraw i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę i zmiksować – powstałe ciasto będzie dość klejące. Ciasto uformować w kulę, schłodzić przez około 60 minut.

Przepis na aromatyczne nadzienie

Składniki

75 g masła;
1/4 szklanki miałkiego brązowego cukru;
1,5 łyżki syropu klonowego
1 łyżka miksu przypraw: cynamon + kardamon + gałka muszkatołowa;
2 łyżki mąki pszennej
duża szczypta soli

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Umieścić je w misie miksera i rozetrzeć do otrzymania jednolitej pasty.

Rolujemy

Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość około 30 x 40 cm (to jest niecałe 5 mm). Jeżeli rozwałkujemy bardziej to powstanie wewnątrz więcej spiralek – a przecież o to chodzi. 😊 Możemy lekko podsypać mąką i wyrównać brzegi (jeżeli się da, nierówne brzegi to nie problem – kilka zewnętrznych ciastek będzie po prostu mniej symetrycznych). Ciasto posmarować nadzieniem. Następnie zwijamy jak roladę pomagając sobie papierem do pieczenia. Ponownie owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około 60 min.

ciastka kruche_1
ciastka kruche_2
ciastka kruche_3
ciastka kruche_4
ciastka kruche_5
ciastka kruche_6
ciastka kruche_7
ciastka kruche_8
ciastka kruche_9

Pieczemy

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Naszą roladkę wyjmujemy z lodówki i ostrym cienkim nożem kroimy na plasterki o grubości około 4 mm. Ciasteczka układamy na blaszce w niedużych odstępach. Pieczemy w temperaturze 190ºC (grzanie góra-dół bez termoobiegu) przez około 12 – 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się brzegów ciastek. Studzimy na kratce (wbrew pozorom ten element jest bardzo ważny, ciastka rozłożone na zwykłym talerzu nie są takie chrupiące).
Smacznego 😊!

ciastka kruche_10
ciastka kruche_11
ciastka kruche_12
ciastka kruche_13

Cała masa pyszności

ciastka kruche_14

Przepis był inspirowany wpisem na MOJE WYPIEKI. Zawiera autorskie modyfikacje. Smacznego!

Smacznego 😊 !

Jest mi niezmiernie miło, że zdecydowałeś/aś się przeczytać tekst do końca. Jestem ciekawa Twojej opinii, Twojego zdania. Zapraszam! Porozmawiajmy.

Talkables.pl

Dodatkowo zapraszam do przeglądania moich, sprawdzonych przez moją rodzinkę, pozostałych PRZEPISÓW.