Składniki na jeden litrowy słoik syropu z cebuli

2 cebule (duże); 3-4 cytryny; 0,5 szklanki brązowego cukru; miód najlepiej w postaci płynnej

Przepis na syrop z cebuli

Kroimy cebulę na 5-7 mm plasterki. Kroimy cytryny na plasterki podobnej grubości. Zaczynając od plasterka cebuli, następnie plasterek cytryny, następnie łyżka miodu, na to ponowie rozpoczynamy od cebuli. Układamy warstwy do momentu aż skończą się plasterki. Na koniec podsypujemy cukrem, aby proces sokowy szybciej zachodził. Odstawiamy na noc w ciepłym miejscu. Jeżeli komuś zależy na czasie, proces powstawania soku można przyspieszczyć wstawiając słoik do ciepłej, ale nie gorącej wody.

Syrop z cebuli – jeden z lepszych naturalnych leków na przeziębienie! 

A sama cebula to skarbnica pokładów witamin i minerałów wspomagających nasz organizm.

Wszyscy ją dobrze znamy, chociaż raczej kojarzymy ze łzami w oczach niż domową apteczką. Przepisy na syrop z cebuli są przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Skoro zawierają cebulę, na pewno są lecznicze…

Co warto wiedzieć o cebuli?

  • bogata w substancje bakteriobójcze
  • bogata w witaminę C,

Dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność.

Cebula to antidotum na choroby reumatyczne. Wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzone nosy i drogi oddechowe. Zdecydowanie polecana jako lek przeciwszkorbutowy (czyli bardzo duże braki witaminy C). Pod licznymi warstwami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, czyli te, minerały, które wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby.

Dodatkowo znalazła zastosowanie jako środek:

  • na kaca,
  • wrzody
  • blizny (w tym rozstępy)
syrop z cebuli

Pospolita cebula może zdziałać cuda!

Syrop z cebuli jest bardzo popularny i raczej większość osób wie, o tym, że można na cebulę liczyć w stanach przeziębieniowych. Ale czy wiemy, że cebula może nas wspierać przy innych dolegliwościach? Nawet tych najbardziej poważnych…

  • przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka
  • zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu
  • obniży poziom cholesterolu
  • to dobry środek na trawienie i zaparcia
  • zdecydowanie polecana jako “wzmacniacz” po kuracji antybiotykowej
  • dobra na kaca
  • zapobiega rozwojowi cukrzycy
  • leczy trądzik
  • wspomaga gojeniu blizny (w tym rozstępy)

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g). Ile kalorii ma cebula?

Wartość energetyczna – 40 kcal
Białko ogółem – 1,10 g
Tłuszcz – 0,10 g
Węglowodany – 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik – 1,7 g

Witaminy

Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna – 0,116 mg
Witamina B6 – 0,120 mg
Kwas foliowy –  19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K – 0.4 µg

Minerały

Wapń – 23 mg
Żelazo – 0,21 mg
Magnez – 10 mg
Fosfor – 29 mg
Potas – 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk – 0,17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Cebula – przeciwwskazania.

Kto nie powinien jeść cebuli?

osoby zmagające się z:

  • ciężkimi chorobami nerek,
  • wątroby,
  • zapaleniem jelit,
  • innymi chorobami układu pokarmowego

Również

  • osoby cierpiące na niewydolność serca

Ponadto:

  • zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi 

A gdy nas coś ukąsi? 

Cebula na ratunek po ukąszeniu pszczoły i komara

Przyłóżmy plasterek cebuli na 10-15 min. w miejscu po ukąszeniu osy, pszczoły czy komara. Dzięki swoim bakteriobójczym, odkażającym i przeciwzapalnym właściwościom, cebula złagodzi odczyn zapalny, zniweluje uczucie pieczenia i bólu.

Jak się pozbyć zapachu cebuli?

Dobrze znamy charakterystyczny, nieprzyjemny zapach cebuli, który zawdzięcza m.in. dużej zawartości organicznych związków siarki. Można się go pozbyć skrapiając lekko cytryną.

Syrop z cebuli! Moje dzieci go uwielbiają. Na zdrowie! 

Pozostałe przepisy z domowej apteczki można znaleźć TUTAJ.