Makowiec to ciasto, które od zawsze kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Ten przepis to idealne proporcje. Wychodzi zawsze! Jest delikatny i puszysty. Zdecydowanie polecam! Świąteczny makowiec pisze się na Wasze Świąteczne Stoły!

Składniki na świąteczny makowiec

430 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży (1 saszetka) 50 g brązowego cukru 100 ml ciepłego mleka owsianego 15 jajeczek przepiórczych lub 3 duże jajka 150 g masła (w temp. pokojowej) 650 g gotowej masy makowej

Przepis na świąteczny makowiec

Wszystkie składniki (poza masą makową) umieszczamy w misie miksera i powoli wyrabiamy ciasto drożdżowe. Na końcu możemy dokończyć rękoma, aby ciasto było dobrze zagniecione. 📌 Pamiętajmy aby mleko nie było za gorące. 📌 Wyrobione ciasto przekładamy do plastikowej misy, wysmarowanej wcześniej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. 📌 Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je na obsypany mąką blat (można posmarować ręce oliwą lub olejem, by ciasto się nie kleiło). Rękami delikatnie jeszcze raz zagniatamy. 📌 Przy pomocy wałka rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta - około 35 x 45 cm. 📌 Rozkładamy makową masę na cieście pozostawiając miejsce wolne z brzegu na zlepienie ciasta. 📌 Zawijamy. 📌 Formę do babki smarujemy masłem. Przekładamy do niej ciasto zlepiając brzegi. 📌 Zostawiamy przykryte ściereczką na godzinę. 📌 Pieczemy w temp. 180 C (termoobieg) lub 200 stopni C (bez tej funkcji) przez 35 minut do uzyskania ładnego koloru.📌 Po wyjęciu z pieca ciasto zostawiamy na 10 minut, a następnie odwracamy formę i delikatnie je wysuwamy na kratkę.📌 Polewamy lukrem. Nie żałujemy lukru. 📌 🎄Wesołych Świąt🎄

Składniki na lukier

1/2 szklanki cukru pudru; sok z połowy cytryny

Przepis na lukier do świątecznego makowca

📌Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do powstania aksamitnego, białego lukru. 📌

Sposób przygotowania świątecznego makowca

Jak zrobić lukier do świątecznego makowca?

🎄Wesołych Świąt🎄

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.