Sernik pieczony w czekoladowe wzory na spodzie ciasteczkowym.
Total
18
Shares

Sernik pieczony w czekoladowe wzory to propozycja na urozmaicenie tradycyjnego przepisu na sernik, do którego chyba wszyscy już przywykliśmy. Sernik pieczony w czekoladowe wzory delikatnie rozpływa się w ustach. Nie jest to przepis na bardzo ciężki sernik. Nie potrzebuje dodatkowych polew oraz dekoracji. Jest to raczej deser słodki, stonowany i wyglądający dość  nietuzinkowo. Warto go spróbować! Smacznego. 

Składniki na spód

400 g ciasteczek wieloziarnistych; 80 g oleju kokosowego (można zamienić na masło)

Składniki na masę serową

500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub z wiaderka twaróg do serników; 250 g serka mascarpone; 12 jaj przepiórczych (3 duże jaja kurze) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g czekolady mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej

Przepis na spód

Ciasteczka rozgniatamy na drobny wiór. Wrzucamy miazgę ciasteczkową do malaksera i dodajemy olej kokosowy (lub masło). Ucieramy do uzyskania nieco gładkiej masy. Masę ciasteczkową wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie o średnicy ok. 30 cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przepis na masę serową

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 📌 W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (poza czekoladą). Miksujemy do połączenia się składników. Ważne by nie miksować zbyt długo, masa może się zbytnio napowietrzać - a tego nie chcemy. 📌 Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki. Odłożoną masę miksujemy z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. 📌 Na schłodzony spód ciasteczkowy wylewamy masę sernikową (część biała). Następnie masę serowo-czekoladowej wykładamy łyżeczką na wierzchnią warstwę białej masy serowej. Czubkiem łyżeczki rysujemy czekoladowe wzory. 📌 Pieczemy redukując temperaturę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Wstawiamy nasz sernik. Od razu redukujemy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez 30 minut. Następnie znowu redukujemy temperaturę do 120 stopni - pieczemy 15 minut. Następnie ponownie redukujemy temperaturę do około 100 stopni. Pieczemy 10 minut. Redukujemy temperaturę do 50 stopni - pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale sernik pozostawiamy w środku nie otwierając. Po mniej więcej 10 minutach, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika. Pozostawiamy do ostudzenia. Po tym, nasz sernik najlepiej wstawić do lodówki na około 10 godzin. 📌 Smacznego! ❣️

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Sernik inspirowany przepisem ze strony moje wypieki

 

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!

Total
18
Shares

Bądź na bieżąco z naszą historią.

Zasubskrybuj teraz nasz newsletter

By checking this box, you confirm that you have read and are agreeing to our terms of use regarding the storage of the data submitted through this form.

2 comments

    1. W takim razie serdecznie polecam wypróbować. Ta wersja tradycyjnego pieczonego sernika jest naprawdę dobra. Testowałam na swoich dzieciach – po weekendzie forma była pusta :). Serdeczności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.