Sernik karmelowy to połączenie wszystkich ulubionych smaków mojego męża. Powstał z myślą o nim na jego imieniny. Dość słodki deser jednak nie przytłaczający. Ciekawe są różne tekstury, które na przemiennie zaskakują. Chrupiący spód, delikatna waniliowa masa serowa, chrupiąca warstwa ciasteczek i znowu warstwa delikatna karmelowo-serowa. Z pewnością nie jest to sernik tradycyjny. Jednak z dużą pewnością pyszna alternatywa! To trzeba spróbować. 

Sernik karmelowy. Pysznie zróżnicowany.

Smacznego❣️

Składniki na spód

300 g ciasteczek oreo; 80 g oleju kokosowego (można zamienić na masło), 50g czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w 30g masła), masa kajmakowa

Składniki na masę serową

500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub z wiaderka twaróg do serników; 250 g serka mascarpone; 12 jaj przepiórczych (3 duże jaja kurze) 3/4 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1 łyżka mąki pszennej; 1 puszka masy kajmakowej 1 opakowanie ciasteczek oreo = 16 pojedynczych ciasteczek

Przepis na spód

Ciasteczka drobno rozgniatamy. Wrzucamy miazgę ciasteczkową do malaksera i dodajemy olej kokosowy (lub masło). Ucieramy do uzyskania nieco gładkiej masy. Masę ciasteczkową wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie o średnicy ok. 30 cm). Wykładamy rozpuszczoną czekoladę oraz 1/3 puszki masy kajmakowej. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przepis na masę serową

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 📌 W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (poza masą kajmakową i ciasteczkami oreo). Miksujemy do połączenia się składników. Ważne by nie miksować zbyt długo, masa może się zbytnio napowietrzać - a tego nie chcemy. 📌 Z powstałej masy serowej odlewamy 1 szklankę. Przekładamy do do większej miski i dodajemy 2/3 puszki masy kajmakowej. 📌 Na schłodzony spód ciasteczkowy wylewamy masę sernikową (część biała). Następnie układamy 16 ciasteczek oreo. Następnie wykładamy łyżeczką masę serowo-karmelową. 📌 Pieczemy redukując temperaturę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Wstawiamy nasz sernik. Od razu redukujemy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Następnie znowu redukujemy temperaturę do 120 stopni - pieczemy 15 minut. Następnie ponownie redukujemy temperaturę do około 100 stopni. Pieczemy 10 minut. Redukujemy temperaturę do 50 stopni - pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale sernik pozostawiamy w środku nie otwierając. Po mniej więcej 20 minutach, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika. Pozostawiamy do ostudzenia. Po tym, nasz sernik najlepiej wstawić do lodówki na około 10 godzin. 📌 Smacznego! ❣️

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Sernik inspirowany przepisem ze strony moje wypieki

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!