Placki z serka idealne na szybkie śniadanie

Każde dziecko kocha placki

Zanim przejdę do najprostszego przepisu na jedyne w swoim rodzaju, bardzo uniwersalne placki z serka…

Placki z serka… hmmm

Placki pszenne – na różne sposoby: ze świeżymi owocami (jabłkami, malinami, jagodami), z dżemem, z serkiem mascarpone, twarogiem, a’la gofry, … wymieniać można bez końca. Wszystko zależy od kreatywności, pory roku czy „ulubionych” produktów naszych pociech. Mogą też być placki razowe bądź gryczane – wytrawne. W tym przypadku również ilość wersji ograniczona jest chyba tylko pomysłowością kucharza. Z łososiem i szczypiorkiem, szynką i serem, cukinią i porem, ziemniaczane itd. itd. itd. Idealne, pełnowartościowe, szybkie śniadanko.

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nasze śniadaniowe placki, które znikają z talerza jeszcze zanim się na nim pojawią 😉. A w trakcie ich smażenia za swoim rękawem czuję wzrok Starszaka, który tak bardzo nie może się ich doczekać. 😊 Yammi – dorośli też je lubią – dowodem na to jest mój mąż, który bezczelnie podkrada po placuszku z porcji dzieciaków 😐😐 Na zdrowie. Serek jest! Jajka są! Dorobię kolejną porcję.

A zatem:

Placki z serka

Składniki

Serek Bieluch naturalny 2 x 150 g;
Miód wielokwiatowy lub lipowy 2 łyżki (30 ml); Jajka przepiórcze 8 szt luk kurze 2 szt; Mąka pszenna 2 łyżki (jeżeli konsystencja ciasta wydaje się być zbyt rzadka proponuję dopruszyć ciut więcej mąki). Olej roślinny – do smażenia

Czas przygotowania: max 15 min

  • W miseczce miksujemy jajka z serkiem.
  • Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy miód.
  • Ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Następnie dodajemy mąkę.
  • Również mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • Jeżeli konsystencja wyda się zbyt rzadka dosypujemy troszkę mąki. Jeżeli jest za gęsta – można dodać odrobinkę mleka (ja z uwagi na alergię dzieci używam mleka jaglanego, migdałowego lub owsianego).
  • Smarujemy patelnię tłuszczem (nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym).
  • Rozgrzewamy lekko (masa zawiera miód który szybko się karmelizuje – trzeba uważać z temperaturą).
  • Łyżką stołową nakładamy placuszki jeden po drugim i smażymy do uzyskania lekko złotawej / bursztynowej barwy.
  • Mile widziane dodatki – owoce sezonowe, syrop klonowy czy dżemiki domowej roboty. 😊

Smacznego 😊!

placki z serka

A na szybką, zdrową przekąskę z uwielbianej cukinii polecam Cukinię w cieście

Jest mi niezmiernie miło, że zdecydowałeś/aś się przeczytać tekst do końca. Jestem ciekawa Twojej opinii, Twojego zdania. Zapraszam! Porozmawiajmy.

Talkables.pl

Bądź na bieżąco z naszą historią.

Zasubskrybuj teraz nasz newsletter

By checking this box, you confirm that you have read and are agreeing to our terms of use regarding the storage of the data submitted through this form.

1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.