Placki z jabłkami, które pokochały Moje Dzieci

Placki z jabłkami – przepis

Składniki

2 jabłka (ze skórką);
1 duże kurze jajo (ewentualnie 4 jaja przepiórcze); 250 ml mleka (ja używam mleka roślinnego: owsianego lub migdałowego); 150 g mąki pszennej; 2 łyżeczki (2 x 5 ml) własnej roboty cukru waniliowego; 0,5 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; opcjonalnie 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia; cukier puder do ozdoby

Przepis

Czas przygotowania: 30 min;
jabłka ze skórką ścieram na grubej tarce;
w drugiej misie mieszam: mąkę + sól + cynamon + cukier waniliowy + jaja;
mieszamy do momentu uzyskania “okruszków”;
dodajemy powoli mleko;
mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta;
przekładamy starte jabłka;
delikatnie mieszamy;
odstawiamy na 15 min, aby się “przegryzło”;
smażymy w wysokiej temperaturze;
odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym;
przekładamy na talerz + oprószamy cukrem pudrem;
Smacznego 😊!

placki z jabłkami które pokochały moje dzieci
Placki z jabłkami, które pokochały moje dzieci

Placki z jabłkami, Placuszki z jabłkami…

Chyba nie muszę nikogo przekonywać, jak ważne w diecie dzieci są owoce i warzywa. Witaminy w czystej formie. Dodatkowo liczy się też forma podania. Moje dzieci uwielbiają wszelkie placki, placuszki, gofry, racuchy i inne… Mam ogromne pole do popisu. Podając im placki mogę łączyć smaki mniej lubianych owoców czy warzyw z tymi uwielbianymi. Dodatkowo różnego rodzaju mąki. Forma placków jest bardzo uniwersalna i wiele wartościowych składników można dzięki niej podać dzieciom, a one będą skakały z radości, bo na śniadanie są placuszki 😊.

Placki, placuszki… Dziś placki z jabłkami.

Smacznego!

Jedno jabłko, a w nim:

Witamina A54 IUKwas askorbinowy4,6 mg
Wapń6 mgŻelazo0,1 mg
Witamina D0 IUWitamina B60 mg
Witamina B120 µgMagnez5 mg

Wiele jest odmian jabłek. Każda ma liczne grono swoich wielbicieli. Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia.

W medycynie domowej, stosowanej jeszcze przez nasze babcie i prababcie gotowane, tarte jabłka stosuje się na biegunkę u małych dzieci, a u osób dorosłych na niestrawność i chorobę wrzodową. Natomiast, cudowna herbatka ze skórek jabłka jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła, kiedy zafunduje się nam stan zapalny. A domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i dodatkowo poprawia trawienie.

Jest mi niezmiernie miło, że zdecydowałeś/aś się przeczytać tekst do końca. Jestem ciekawa Twojej opinii, Twojego zdania. Zapraszam! Porozmawiajmy.

Talkables.pl

Dodatkowo zapraszam do przeglądania moich, sprawdzonych przez moją rodzinkę, pozostałych PRZEPISÓW.