Drugie śniadanie: chrupiące i puszyste zarazem gofry belgijskie
Total
8
Shares

Gofry belgijskie to jedne z lepszych patentów na gofry. Samych przepisów na ten nietuzinkowy przysmak jest wiele, ale ich belgijska wersja jest warta zachodu. Z goframi belgijskimi jest więcej pracy niż tylko zamieszanie składników mikserem. Używamy drożdży także cały proces zajmuje około godziny. Zatem jest to idealny przepis na wolne sobotnie poranki lub drugie śniadanie w tygodniu. Na pewno warto wypróbować. Zmodyfikowałam trochę przepis pod swoje dzieci z alergiami na jaja kurze i mleko krowie. W proponowanym przepisie proponuje jaja przepiórcze i mleko owsiane. Rezultat: palce lizać 😋❣️

*** mam taki mały patent na „ciepłe miejsce” w domu, aby przyśpieszyć pracę drożdży. Jeżeli używacie automatycznej suszarki do prania i akurat zdarzy się, że właśnie pranie skończyło się suszyć – warto to wykorzystać i wstawić zabezpieczoną miskę z ciastem do bębna. W takim klimacie drożdże szybciutko zaczynają pracować. 🤫🤔😉

 

Składniki na gofry belgijskie

📌180 ml wody gazowanej; 📌210 ml letniego mleka owsianego; 📌3 g suchych drożdży; 📌1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 📌8 jajek przepiórczych, białka i żółtka oddzielnie; 📌1 łyżka cukru pudru; 📌szczypta soli; 📌270 g mąki pszennej np. tortowej; 📌90 g masła, roztopionego i przestudzonego;

Przepis na gofry belgijskie

📌W dużej misie mieszamy: wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami oraz przestudzone masło. Miksujemy by nie było grudek. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w dość ciepłe miejsce na 15 minut. 📌Po tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie mieszamy szpatułką silikonową lub drewnianą z ciastem. 📌Przykrywamy. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut (lub dłużej, jeśli w kuchni jest chłodno), do momentu aż ciasto 'ruszy' i pokryje się pęcherzykami powietrza. 📌Ciasto nabieramy dużą łyżką ewentualnie wazową (zależy jaką mamy gofrownicę). Pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. 📌Powinny ładnie się zarumienić i być chrupiące 🙂.

Smacznego!

Moje przepisy na inne śniadaniowe propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Gofry były inspirowane przepisem ze strony moje wypieki

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!

Total
8
Shares

Bądź na bieżąco z naszą historią.

Zasubskrybuj teraz nasz newsletter

By checking this box, you confirm that you have read and are agreeing to our terms of use regarding the storage of the data submitted through this form.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.