Drugie śniadanie: chrupiące i puszyste zarazem gofry belgijskie
Total
8
Shares

Gofry belgijskie to jedne z lepszych patentów na gofry. Samych przepisów na ten nietuzinkowy przysmak jest wiele, ale ich belgijska wersja jest warta zachodu. Z goframi belgijskimi jest więcej pracy niż tylko zamieszanie składników mikserem. Używamy drożdży także cały proces zajmuje około godziny. Zatem jest to idealny przepis na wolne sobotnie poranki lub drugie śniadanie w tygodniu. Na pewno warto wypróbować. Zmodyfikowałam trochę przepis pod swoje dzieci z alergiami na jaja kurze i mleko krowie. W proponowanym przepisie proponuje jaja przepiórcze i mleko owsiane. Rezultat: palce lizać 😋❣️

*** mam taki mały patent na „ciepłe miejsce” w domu, aby przyśpieszyć pracę drożdży. Jeżeli używacie automatycznej suszarki do prania i akurat zdarzy się, że właśnie pranie skończyło się suszyć – warto to wykorzystać i wstawić zabezpieczoną miskę z ciastem do bębna. W takim klimacie drożdże szybciutko zaczynają pracować. 🤫🤔😉

 

Składniki na gofry belgijskie

📌180 ml wody gazowanej; 📌210 ml letniego mleka owsianego; 📌3 g suchych drożdży; 📌1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 📌8 jajek przepiórczych, białka i żółtka oddzielnie; 📌1 łyżka cukru pudru; 📌szczypta soli; 📌270 g mąki pszennej np. tortowej; 📌90 g masła, roztopionego i przestudzonego;

Przepis na gofry belgijskie

📌W dużej misie mieszamy: wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami oraz przestudzone masło. Miksujemy by nie było grudek. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w dość ciepłe miejsce na 15 minut. 📌Po tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie mieszamy szpatułką silikonową lub drewnianą z ciastem. 📌Przykrywamy. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut (lub dłużej, jeśli w kuchni jest chłodno), do momentu aż ciasto 'ruszy' i pokryje się pęcherzykami powietrza. 📌Ciasto nabieramy dużą łyżką ewentualnie wazową (zależy jaką mamy gofrownicę). Pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. 📌Powinny ładnie się zarumienić i być chrupiące 🙂.

Smacznego!

Moje przepisy na inne śniadaniowe propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Gofry były inspirowane przepisem ze strony moje wypieki

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!

Total
8
Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.