Każdego roku na świątecznym stole pojawia się jakieś ciasto, które okazuje się być hitem. W tym roku taką perełką okazał się chałwowy przekładaniec. Nie ma z nim zbyt wiele roboty. Nie trzeba go piec. Krem to jedyne 15 minut. Kolejne 15 to przesmarowanie warstw. To ciasto jest bardzo słodkie, lekko przełamane smakiem dość kwaśnego dżemu wiśniowego (dla pewnej równowagi). Chałwowy przekładaniec to ciasto warte uwagi, warte spróbowania. Jak dla mnie, w całej swojej prostocie, pyszne urozmaicenie świątecznego stołu. Na pewno nadaje się na różne inne okazje. Polecam spróbować. Wszystkiego Smacznego!

Składniki

1000 g herbatników maślanych (z ząbkami); 1 słoiczek dżemu z wiśniowego (może być wiśniowa frużelina); 50 g chałwy

Składniki na krem chałwowy (budyniowy)

1 litr mleka owsianego; 3 łyżki mąki pszennej; 4 łyżki mąki ziemniaczanej; 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru); 8 żółtek jajek przepiórczych (2 żółtka jajek kurzych); 200 g masła (miękkiego); 300 g chałwy waniliowej

Przepis

Odlewamy 1,5 szklanki mleka i mieszamy je z mąką pszenną i ziemniaczaną, ksylitolem, żółtkami. 📌 Pozostałą część mleka gotujemy (aż zacznie się gotować). Bardzo powoli, równocześnie szybko mieszając, wlewamy do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek. Gotujemy, co chwilę mieszając (aby się masa nie przypaliła). Po zagotowaniu krem budyniowy odstawiamy z ognia, szczelnie przykrywamy (aby nie zrobił się kożuch) i całkowicie studzimy. 📌 Miękkie masło ubijamy aż się napuszy (ok. 3-4 minuty).📌 Stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodajemy krem budyniowy ciągle miksując. 📌 Mocno kruszymy chałwę. 📌 Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę do kremu i miksujemy.

Sposób przełożenia

Blachę wykładamy papierem do pieczenia📌 Układamy pierwszą warstwę herbatników📌 Smarujemy kremem chałwowym 📌 Ponownie układamy warstwę herbatników📌 Smarujemy cały dżemem wiśniowym. Następnie rozsmarowujemy krem chałwowy.📌 Ponownie układamy herbatniki. 📌 Znowu krem. 📌 Herbatniki.📌 (powinniśmy otrzymać 4 warstwy herbatników) Kończymy warstwą kremu. Na koniec tarkujemy 50 g chałwy i równomiernie rozsypujemy wiórki chałwy po naszym cieście. 📌 ❣️

Smacznego!

Moje przepisy na inne słodkie propozycje możecie odnaleźć TUTAJ.

Jeżeli lubisz moje przepisy. Sprawdzasz. Korzystasz z moich kulinarnych rad. A przede wszystkim, jeżeli Ci u mnie smakuje. POWIEDZ mi o TYM – sprawisz mi tym ogromną radość. Pozdrawiam!

Polub mój Funpage.
Zajrzyj na mój Instagram.
Odwiedź mój Pinterest.

Przepis inspirowany z portalu kwestiasmaku.com, link do oryginału TUTAJ.